Irans Rouhani kalder angreb på saudi-ambassade uberettiget

Skrevet af admin

03/01/2016

Dagens topnyheder

Angrebet på den saudiske ambassade i Iran er "fuldstændig uberettiget", siger den iranske præsident, Hassan Rouhani, søndag.

Natten til søndag blev Saudi-Arabiens ambassade i Irans hovedstad, Teheran, angrebet og sat i brand efter folkelige protester mod henrettelsen af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr lørdag.

Efterfølgende er 40 anholdt ifølge de iranske myndigheder.

- Handlingerne i nat af en gruppe radikale i Teheran og Mashhad, som førte til skader på saudi-ambassaden og konsulatet er fuldstændig uberettiget, da bygningerne burde være juridisk og religiøst beskyttet af Den Islamiske Republik Iran, siger Rouhani ifølge nyhedsbureauet Irna.

Omvendt har Irans religiøse overhoved, ayatollah Sayyid Khamenei, eskaleret sin retorik imod Saudi-Arabien.

- Det uretfærdigt spildte blod fra denne undertrykte martyr vil uden tvivl få konsekvenser og en guddommelig hævn vil ramme de saudiarabiske politikere, sagde ayatollah Khamenei på iransk tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Den lærde mand har ikke opfordret til væbnet konflikt eller konspireret mod Saudi-Arabiens regering. Det eneste, han har gjort, er at komme med offentlig kritik. Gud vil ikke tilgive dette, sagde Khamenei ifølge AFP.

Udtalelsen kommer, efter at Saudi-Arabien lørdag henrettede 47 for terror. Iblandt de henrettede var den prominente shiamuslimske leder Nimr al-Nimr.

Det shiamuslimske Iran har længe været det sunnimuslimske Saudi-Arabiens ærkerival.

/ritzau/AFP