Iransk milliardær dømt til døden for korruption

Skrevet af admin

06/03/2016

Mest læste i dag

Den iranske milliardær Babak Zanjani, og to medskyldige, er dømt til døden for korruption i en sag, hvor Zanjani angiveligt har stukket små tyve milliarder kroner i egen lomme, som skulle have været i statskassen.

Det fortæller en embedsmand fra den iranske domstol til AFP.

- Zanjani er blevet dømt for bedrageri og økonomisk kriminalitet og ud over dødsstraffen, skal han også betale penge til staten, siger embedsmanden Gholam Hossein Mohseni-Ejeie.

Zanjani blev anholdt tilbage i 2013, efter beskyldninger om, at han har tilbageholdt en milliardfortjeneste på oliesalg fra den iranske regering.

Selv nægter han alle anklager.

Det de tre mænd er kendt skyldige i, er den værste forbrydelse man ifølge iransk lovgivning kan begå, og kaldes frit oversat "korruption på Jorden".

Zanjani har tjent sine milliarder på olieindustrien, hvor han agerede som mellemmand mellem den iranske stat og oliekøbere på et tidspunkt, hvor Iran var underlagt sanktioner for oliesalg på grund af landets atomprogram.

Han har indrømmet at have brugt et net af virksomheder i Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet og Malaysia til at sælge olie for den iranske stat siden 2010.

Af samme årsag har Zanjani også været sortlistet af USA og EU, for at hjælpe Iran med at undgå sanktioner, skriver BBC.

Zanjani blev anholdt i 2013, samme dag som præsident Hassan Rouhani beordrede, at myndighederne "skulle bekæmpe finansiel korruption".

Han er anklaget for at have tjent på Irans sanktioner, men mener selv, at han er uskyldig i sagen, da det var hans hensigt at overføre pengene til den iranske stat.

Ifølge iranske medier er Zanjani god for 13,5 milliarder amerikanske dollar, som svarer til mere end 90 milliarder danske kroner.

De tre dømte har mulighed for at anke dommen.

/ritzau/AFP