Iransk vilje til atomforhandling kan få større betydning

Det forudser den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), som dog mener, at der er mange skridt på vejen, før vi når frem til betydningen for Mellemøsten.

»Det er positivt, at vi er i en situation, hvor der forhandles, og hvor Iran har sagt, at de ikke har til hensigt at udvikle atomvåben. Nu må de så vise det, for det er ikke ordene, der er afgørende. Det er handlingerne,« siger han og fortsætter:

»I virkeligheden behøver det ikke at være så indviklet. Kravet fra det internationale samfund er, at man får lov til at inspicere det program, iranerne har gang i, ved at give inspektører fra FNs atomenergiagentur adgang. Så er det op til Iran at vise, at man ikke er i gang med et atomprogram, og kan iranerne det, kan det blive starten på en proces, der også kan have betydning på andre områder,« slår han fast.

Den iranske præsident Hassan Rouhani sagde fredag ifølge AFP, at Iran i næste måned vil præsentere en plan, som vil gøre en ende på bekymringerne over atomprogrammet.

Villy Søvndal peger på, at Irans opblødning omkring atomforhandlingerne kan betyde, at Iran i forhold til Syrien kan blive en deltager i den politiske løsning, som Rusland og USA som nøglespillere og hidtidige modstandere i øjeblikket bevæger sig tættere henimod.

»Iran er med til at støtte Assad-regimet både med våben, men også direkte deltagelse i nogle af kamphandlingerne. Og der er det helt afgørende, at Iran spiller en rolle, der er med til at skubbe på i forhold til det, der måske bliver udkommet af den bedre dialog mellem Rusland og USA i øjeblikket, nemlig en Genève 2-konference med henblik på at finde en politisk løsning på den her konflikt,« siger udenrigsministeren.

Irakerne kan sandsynligvis også - hvis Iran viser velvilje - kunne mærke det forbedrede forhold mellem Iran og Vesten, som kan skabe mere politisk stabilisering i landet, som dagligt rammes af vejsidebomber og bilbomber.

»Måske kan det i bedste fald - og jeg siger måske, fordi vi er på et stadie, hvor vi lige er startet, og vi mangler stadig at se ting blive leveret - betyde, at Iran kan komme til at spille en ganske betydelig rolle i forhold til nogle af de mange konflikter, vi har kørende i Mellemøsten i øjeblikket,« siger Villy Søvndal.

Dagens Gossip