Iranske modeller anholdt for at tjene penge på Instagram

Skrevet af admin

17/05/2016

Dagens topnyheder

Iran har anholdt otte personer, fordi de arbejdede med "u-islamisk" modelarbejde på internettet - navnligt på det sociale medie Instagram, oplyser domstolen for cyberkriminalitet i Teheran på det statslige tv.

Anholdelserne er foretaget i forbindelse med en to år lang operation kaldet "Spider II", hvor der har været fokus på blandt andet modeller, som sender fotos via internettet uden at bruge hijab til at dække deres hår, som loven kræver det af kvinder i Den Islamiske Stat.

Der er identificeret 170 personer. Det drejer sig om 59 fotografer og makeupartists, 58 modeller, 51 ledere og designere fra modesaloner samt to institutioner, hedder det i en erklæring fra den særlige domstol.

- Vi har fundet ud af, at omkring 20 procent af det iranske Instagram feed kommer fra modelcirkler, siger Javad Babaei på det statslige tv.

- De har spredt umoralsk og u-islamisk kultur og promiskuitet, siger han.

Babaei siger, at det er anklagemyndighedens pligt at slå ned på dem, som begår denne form for kriminalitet på en organiseret måde.

Ud over de otte anholdelser er der indledt retssager mod 21 andre personer, hedder det.

Myndighedernes operation har været centreret omkring en database med over 300 populær iranske Instagram-profiler og forbundede profiler, siger Babaei.

Hans udtalelser kommer efter, at der blev sendt live fra et "opdragende retsmøde" søndag, hvor en tidligere model sagde, at hun havde tjent penge via det populære Instagram.

- Den gennemsnitlige indkomst for en med succes er på 100 rialer (omkring 22.000 kroner), sagde den tiltalte kvinde, Elham Arab, i retssalen.

Instagram er ekstremt populær i Iran. I modsætning til Facebook, Twitter og YouTube, som er blokeret af myndighederne, er Instagram tilgængelig for iranerne.

/ritzau/AFP