Iranske valgsteder lukket efter forlængelse

Dagen igennem er vælgerne strømmet til stemmeboksene over hele Iran, og ifølge iransk stats-TV var det netop den store interesse for at deltage i valget, der fik stemmestederne til at forlænge åbningstiden med fire timer. I hovedstaden Teheran fik indbyggerne hele fem timer ekstra til at stemme i.

Ifølge Reuters havde landets valgmyndigheder på forhånd regnet med valgdeltagelse på 70 procent af de omkring 50 millioner stemmeberettigede iranere. De kan vælge mellem seks kandidater, der alle er godkendt af Vogternes Råd, Irans øverste religiøse myndighed.

Landets religiøse overhoved, Ayatollah Ali Khamenei, er tilfreds med det store fremmøde, der i hans øjne miskrediterer de vestlige landes påstande om, at valget er en farce, hvor udfaldet er givet på forhånd.

»For nylig hørte jeg et medlem af det amerikanske nationale sikkerhedsråd sige, at »vi accepterer ikke dette valg i Iran«. Det er vi fuldstændig ligeglade med,« sagde ayatollahen ifølge Reuters, da han fredag afgav sin stemme i Teheran.

Fem af de seks kandidater betegnes som dybt konservative, mens reformkræfterne i Iran sætter deres lid til den moderate præst Hassan Rohani, der blandt andet ønsket øget international dialog om Irans omstridte atomprogram.

Favoritten til at overtage præsidentposten efter Mahmoud Ahmadinejad er imidlertid den nuværende atomare chefforhandler, 47-årige Saeed Jalili, der vil fortsætte den hårde linje over for vesten, først og fremmest ærkefjenden USA.

Resultatet af præsidentvalget ventes offentliggjort lørdag.

Dagens Gossip