Irland er EU's nye succeshistorie

Den irske premierminister, Enda Kenny, taler søndag til nationen for at fastslå, at Irland ikke længere behøver hjælp fra EU og er vigtigt eksempel på, at unionens krisepolitik virker.

Irerne har været under streng kontrol, siden den grønne ø for tre år siden fik 85 milliarder euro (634 milliarder kroner) i en stor økonomisk hjælpepakke fra EU og IMF, efter at et bankkollaps lammede landets økonomi.

- Det irske program er et stærkt signal om, at vores fælles svar på krisen giver resultater, siger EU's økonomikommissær, Olli Rehn.

- Irland har mødt alle kravene forbundet med hjælpepakken, og en sparepolitik er indført for at nedbringe det statslige underskud og få økonomien tilbage på benene, fastslår regeringen i Dublin.

Det antages, at redningsoperationen for den irske økonomi har kostet hver irer næsten 10.000 euro.

Selv om den er faldende, så er arbejdsløsheden i Irland fortsat tæt på de 13 procent.

- Irland ligner mest af alt en succeshistorie for de europæiske ledere, men det har medført et enormt fald i landets økonomiske budget og i levestandard, pointerer Simon Tilford i tænketanken Centre for European Reform over for avisen The New York Times.

Men irerne har været forskånet for den sociale uro, som har ramt andre af EU's kriselande som Grækenland og Spanien, og det er det første euroland, som officielt kan forlade hjælpeprogrammet.

- Vi går ud i en stærk position, vil premierminister Enda Kenny fastslå i sin tale, hvor han kan henvise til, at Forbes har kåret Irland som det bedste land at drive forretninger i.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip