Irland synes at have stemt ja til homovielser

Skrevet af admin

23/05/2015

Mest læste i dag

Irland venter på resultatet af fredagens folkeafstemning om homovielser, men meget tyder på, at udfaldet af den allerede er kendt.

En af de ledende modstandere af lovændringen erkender således over for nyhedsbureauet AFP at have lidt nederlag, selv om stemmerne endnu ikke er talt op.

To ministre fra den irske regering siger også, at de er overbeviste om en sejr til tilhængerne af vielser mellem homoseksuelle.

En af de mest fremtrædende modstandere af homoægteskaber, David Quinn, siger, at de tidlige delresultater tyder på en sejr, hvor "omtrent to tredjedele af vælgerne har stemt for, mens en tredjedel har stemt nej".

Det officielle resultat ventes at blive offentliggjort efter klokken 16 dansk tid, men der cirkulerer rygter om, at ja-siden allerede er begyndt a fejre en sejr.

Uden for det største optællingssted i Dublin siger den 44-årige Grainne O'Grady, og den 53-årige Pauline Tracey, at de har til hensigt at "fejre, fejre og fejre" sejren.

- Jeg er bare så glad. Vi har stemt om, hvorvidt vi er lige i dette land, siger O'Grady.

Optællingen af stemmer blev indledt klokken 09.00 lørdag morgen.

Omkring 3,2 millioner var stemmeberettigede, og valgdeltagelsen var højere end ventet, hvilket understreger spørgsmålets betydning i det polariserede samfund.

Opinionsundersøgelser har tydet på en klar sejr til ja-siden, men valgforskere har advaret om, at mange ikke har kunnet lide at sige, at de ville stemme nej, hvilket de fleste ældre i landets landsbyer gør.

Et ja vil være historisk for et land, hvor homoseksualitet blev afkriminaliseret så sent som 1993.

Den katolske kirke har traditionelt haft en stor indflydelse, men flere skandaler om misbrug af børn har stækket kirkens stemme, og meningsmålinger har således vist, at der kan blive tale om en jordskredssejr til ja-siden.

Ifølge Irlands public service-kanal, RTE, tyder meget på, at fremmødet ved fredagens folkeafstemning bliver det største nogensinde i landet.

I hovedstaden Dublin, hvor mellem 60 og 70 procent menes at have stemt, betegnes stemmeprocenten som bemærkelsesværdig højt, da kun 39 procent stemte i 2013 i et spørgsmål om, hvorvidt parlamentets overhus skulle afskaffes.

- Særligt i byerne ser det ud til, at folk stemmer, og det er en fordel for ja-siden, erkender Mattie McGrath, ét af kun to parlamentsmedlemmer, der har ført kampagne for nej-siden.

/ritzau/Reuters