Irland vil klare sig uden økonomisk sikkerhedsnet

Den irske regering har torsdag besluttet ikke at bede om en særlig overgangsordning, når ø-nationen til december forlader sit økonomiske støtteprogram.

Det oplyser Irlands regering i en pressemeddelelse.

- Efter en grundig og omfattende vurdering af alle mulighederne har den irske regering torsdag besluttet, at Irland vil forlade EU/IMF-programmet i december som planlagt og uden en forudarrangeret lånefacilitet, skriver den irske regering i meddelelsen.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, hilser beslutningen velkommen i en pressemeddelelse.

- Det er kort sagt en god dag for Irland og for det irske folk.

- Jeg ved, at den irske regering har tænkt meget nøje over den sag. Europakommissionen har altid gjort det meget klart, at det var Irlands egen beslutning, og at vi ville støtte Irland, uanset hvilken beslutning den traf, skriver Rehn.

Irland har siden 2008 været en del af EU's og Den Internationale Valutafonds (IMF) støtteprogram, siden landets banksektor og gældsmarked krakkede i kølvandet på finanskrisens udbrud.

Efter en serie hårde sparerunder og nedskæringer i det offentlige har Irland over de sidste fem år fået så meget kontrol over sin økonomi, at man i december kan forlade det særlige program.

Det store spørgsmål har i mellemtiden været, hvorvidt Irland i forbindelse med sin udtrædelse af programmet ville bede om et økonomisk sikkerhedsnet i form af en særlig lånefacilitet - og i givet fald hvordan den skulle udformes.

Men det bliver altså ikke aktuelt.

Den irske regering henviser til markedsforholdene som "favorable" og nævner desuden, at landet i øjeblikket har knap 150 milliarder kroner liggende i reserver for at sikre, at landets regninger kan blive betalt til tiden frem til starten af 2015.

Samtidig sigter Irland efter et underskud på de offentlige finanser på 4,8 procent af bruttonationalproduktet i 2014. Det er pænt under den pålagte målsætning på 5,1 procent i underskud.

Den irske regering henviser også til, at landets økonomi er godt på vej mod i 2015 at nå ned på tre procent i offentligt underskud, hvilket er den faste grænse for EU-landene.

/ritzau/

Dagens Gossip