Isbjerg ti gange større end København knækker af

Tyske forskere har via en satellit overvåget gletsjeren, siden den i 2011 begyndte at sprække over et område på 30 kilometer. Det var derfor ventet, at den aktive gletsjer ville sende et isbjerg ud på solorejse inden for overskuelig tid.

Pine Island-gletsjeren kælver normalt hvert sjette til tiende år, sidst i 2007 og 2001, og selv om det seneste isbjerg er gigantisk, er der tale om en ganske naturlig proces. Ifølge forskere, som BBC har talt med, har det ikke nødvendigvis noget at gøre med klimaforandringer og global opvarmning.

»Pine Island-gletsjeren er den hurtigst skrumpende gletsjer på planeten. Den mister mere is end nogen anden gletsjer og bidrager til stigende vandstand i havene hurtigere end de andre. Derfor er den værd at studere,« forklarer David Vaughan, professor fra det britiske antarktiske forskningscenter, til BBC.

Det største isbjerg, der er registreret, er det såkaldte B-15, som knækkede af i 2011. Det målte 11.000 kvadratkilometer og tog årevis om at smelte i Sydhavet.

Dagens Gossip