Isbjørn død i sydafrikansk zoo

Skrevet af admin

15/01/2014

Dagens topnyheder

En af Sydafrikas to isbjørne er død i den zoologiske have i Johannesburg, hvor den efterlader sin partner, som menes at være den eneste isbjørn på hele det afrikanske kontinent, oplyser en dyrlæge.

Den 29-årige isbjørn Geebee kom fra Canada og havde længe overlevet det varme klima i Johannesburg, hvor temperaturerne når op over 30 grader om sommeren.

Bjørnen, der døde af naturlige årsager, havde boet i den zoologiske have i næsten tre årtier med sin partner, Wang, som er fra Japan.

Dyrlægen Katja Koeppel siger, at den zoologiske have ikke har nogen planer om at skaffe en anden isbjørn som erstatning for den døde. Klimaet er ikke egnet til en art, som lever i verdens koldeste områder.

- De tilpasser sig godt, men de føder ingen unger. Det er det forkerte klima, siger hun.

Katja Koeppel tilføjer, at de to isbjørne foretrak at være ude og svømme, hvorefter de lå i et tempereret rum.

Siden Geebees død har Wangs adfærd været usædvanlig. Bjørnen virker ofte hvileløs og destruktiv.

Forskere har inden for de seneste år fundet beviser eller indicier, der tyder på, at isbjørne oprindeligt var brune bjørne, der levede i et varmere klima.

Et op imod 130.000 år gammelt isbjørnefossil fra Svalbard tyder på, at isbjørnen evolutionært set er yngre end den brune bjørn.

Forskere mener, at isbjørnen udviklede sig fra at være brun bjørn for cirka 150.000 år siden og meget hurtigt tilpassede sig et liv på den arktiske drivis kort før den sidste mellemistid.

/ritzau/NTB