Isbjørne fra Greenpeace protesterer ved Udenrigsministeriet

»Villy pisser på Arktis« er navnet på en underskriftindsamling, som aktionen er en del af, hvor aktivister i isbjørnekostymer minder ministeren om det miljøansvar, som han har for olieboringerne i Grønland.

Onsdag blev Danmarks sikkerhedsberedskab kritiseret for at være »utilstrækkeligt« i Grønland i en beretning fra Statsrevisorerne, og det understreger blot det svigtende ansvar, mener Greenpeace.

»Danmark har direkte ansvar for at rydde op efter olieudslip i Grønland, og det står tydeligt i rapporten, at beredskabet ikke er egnet til forureningsbekæmpelse under arktiske forhold. I stedet krydser man bare fingrene og håber, at olieulykkerne ikke sker,« siger Niels Fuglsang, som er projektleder for den danske arktiskampagne hos Greenpeace.

»Olieudslip i Grønland vil have uoprettelige konsekvenser, og den passive tilgang er dybt uansvarligt over for befolkningen og natur- og dyreliv i Grønland og Arktis,« siger han.

En meningsmåling fra Epinion viser også, at 9 ud af ti danskere støtter kravet om, at Søvndal i højere grad skal arbejde for at beskytte Arktis.

Ifølge Greenpeace er de ekstreme vejrforhold og isbjerge i Grønland og det øvrige Arktis med til at øge risikoen for kollisioner, og det gør, at det er et af verdens mest risikable områder at bore efter olie.

Dagens Gossip