Islamisk domstol i Nigeria dødsdømmer præst for blasfemi

Skrevet af admin

05/01/2016

Dagens topnyheder

En islamisk domstol i byen Kano i det nordlige Nigeria har dømt en muslimsk præst til døden for blasfemi mod islams helligste figur, profeten Muhammed. Det oplyser anklagere og retlige embedsmænd tirsdag ifølge AFP.

- Shariadomstolen har fundet Abdul Nyass skyldig i blasfemi mod profeten og straffes med døden i overensstemmelse med sharialovgivningen, der gælder i delstaten Kano, siger anklager Lamido Abba Soron-Dinki ifølge AFP.

- Den dømte var repræsenteret juridisk under hele retssagen, der fandt sted i al hemmelighed for at undgå, at pøblen skulle forstyrre sagen, tilføjer han.

Abdul Nyass skabte offentlig forargelse i maj sidste år, da han kom med nedsættende bemærkninger om profeten over for sine tilhængere.

Det skete, mens de var samlet for at fejre den tidligere leder af den såkaldte sufi-orden tijaniyya, Ibrahim Nyass. Tijaniyya er en afrikansk arveart af sufismen.

Ceremonien, der blev afholdt i distriktet Makwarari i Kano, blev angrebet af en vred menneskemængde, og senere blev Abdul Nyass' hjem brændt ned.

Abdul Nyass tilhører en separat gren af tijaniyya, der omfatter overbevisninger, der anses for at være hedenske på grund af deres anderledes fortolkning af nogle af islams grundlæggende principper.

Nyass flygtede i kølvandet på volden, mens ni af hans tilhængere blev anholdt og stillet for en shariadomstol i byen i juni sidste år. Fem blev dømt til døden, og fire blev frikendt.

Retssagen mod de ni tilhængere blev ligeledes afholdt i hemmelighed for at undgå vold.

Abdul Nyass blev anholdt i august sidste år i den nigerianske hovedstad, Abuja, hvor han var i skjul.

- Han har en måned til at appellere dommen, og det er meget sandsynligt, at han går efter en appel, siger anklager Lamido Abba Soron-Dinki.

Shariadomstole i det nordlige Nigeria har afsagt dødsdomme for blandt andet utroskab, mord og homoseksualitet, siden de blev oprettet i begyndelsen af 00'erne.

Hidtil er ingen dog blevet henrettet.

/ritzau/AFP