Islamisk Stat bekræfter: Berygtet krigsminister er død

Skrevet af admin

14/07/2016

Mest læste i dag

Nu bliver det også bekræftet fra Islamisk Stats egne rækker. Den ekstremistiske gruppes berygtede krigsminister, Abu Omar al-Shishani, er blevet dræbt i kamp.

Tidligere har USA meddelt, at den rødskæggede kriger sandsynligvis blev dræbt i marts i et luftangreb i Syrien, men det blev i første omgang afvist af blandt andet Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Noget tid senere sagde observatoriet dog, at Shishani var død af de kvæstelser, han pådrog sig i marts.

Det er første gang, at Islamisk Stat selv siger, at det højtstående medlem - kendt som Tjetjeneren Omar - er omkommet.

Meddelelsen om hans død er offentliggjort på nyhedsbureauet Amaqs hjemmeside. Amaq har forbindelser til Islamisk Stat, og tilbage i marts blev Abu Omar al-Shishanis mulige død benægtet på nyhedssiden.

Shishani var ikke hr. hvem som helst hos IS. Han var krigsveteran fra Kaukasus, og hans evner på slagmarken gav ham ledende militære poster hos IS.

Han var militær rådgiver for den øverste IS-leder, Abu Bakr al-Baghdadi, og fungerede ifølge USA's forsvarsministerium altså som krigsminister hos gruppen.

Ifølge Amaq blev Shishani dræbt i kamp i den irakiske by Shirqat, der ligger syd for IS-bastionen Mosul. Det står ikke klart, hvornår han blev dræbt.

Irakiske sikkerhedsstyrker nærmer sig Mosul og har stort set omringet Shirqat.

Det amerikanske forsvarsministerium kan hverken be- eller afkræfte oplysningerne om Shishanis død.

På de sociale medier hylder og mindes Islamisk Stat-tilhængere den afdøde.

Lederen af Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, Rami Abdel Rahman, mener, at Islamisk Stat sandsynligvis har ventet med at fortælle om krigsministerens død for at få tid til at finde den rigtige afløser.

USA havde udlovet en dusør på fem millioner dollar for oplysninger, der kunne hjælpe med at finde frem til Shishani.

/ritzau/Reuters