Islamisk Stat mistænkes for at bruge kemiske våben

Skrevet af admin

25/10/2014

Dagens topnyheder

Den ekstremistiske jihadistbevægelse Islamisk Stat har muligvis anvendt kemiske våben i et angreb ved den krigshærgede syriske by Kobani.

Det skriver The Guardian på baggrund af samtaler med embedsfolk og en af de få læger, der stadig arbejder i området.

Lægen Walat Omar fortæller, at han behandlede patienter med vabler, en brændende fornemmelse i øjnene og åndedrætsbesvær.

- Efter en kraftig eksplosion tirsdag nat modtog vi flere patienter med unormale symptomer. De fortalte om en dårlig lugt, som gav dem en slags allergisk reaktion, siger han ifølge The Guardian.

Lægen tror, at der kan være tale om skader fra kemiske våben.

En ekspert, som har set billeder af patienterne, siger ifølge The Guardian, at det kan dreje sig om sennepsgas.

De kurdiske myndigheder har nu bedt om at få udstyr, som kan teste, om der er blevet benyttet kemiske våben.

- Mange personer kom til skade og viste symptomer på, at der er blevet brugt kemiske våben: hoste, åndedrætsbesvær, røde øjne, brændende hud og så videre, fortæller en topembedsmand fra Kobani til avisen.

Det formodes, at Islamisk Stat er i besiddelse af kemiske våben af ældre dato. Våbnene kan dog muligvis fortsat bruges i kamp.

Ifølge The New York Times fik den rabiate gruppe fat i våbnene, da de overtog en irakisk militærbase i juni. Her kan der have været lagret kemiske våben fra Saddam Husseins tid ved magten i landet.

Kobani er centrum for kampe mellem Islamisk Stat og kurdiske styrker, der forsøger at forsvare byen. Islamisterne har belejret den vigtige by, der ligger tæt på grænsen til Tyrkiet, siden midten af september.

Luftangreb fra den amerikansk-ledede koalition har dog trængt Islamisk Stat i defensiven.

/ritzau/