Islamisk Stats såkaldte kalifat er skrumpet i 2015

Islamisk Stat tabte i løbet af året 14 procent af de områder, som den militante bevægelse havde kontrol over, viser en analyse fra tænketanken IHS.

Syriens kurdere - som kæmper mod islamisterne - tredoblede til gengæld deres områder.

Det må betegnes som noget af en bet for den ekstremistiske bevægelse, da den ønsker at udvide sit såkaldte kalifat, hvor bevægelsen har indført en blodig form for islamisme.

Jihadistgruppens tab omfatter den strategisk vigtige by Tal Abyad på den syriske grænse til Tyrkiet samt den irakiske by Tikrit og olieraffinaderiet Baiji.

- Vi har allerede set en negativ økonomisk effekt i Islamisk Stat på grund af tabet af Tal Abyad grænseovergangen før den seneste intensivering af luftangreb mod gruppens olieproduktionskapacitet, siger Columb Strack, som er senioranalytiker med fokus på Mellemøsten.

Den amerikanskbaserede tænketank vurderer, at bevægelsens territorium er skrumpet med 12.800 kvadratkilometer til 78.000 kvadratkilometer siden starten af året.

Islamisk Stat har til gengæld indtaget nogle højt profilerede områder i løbet af året, herunder den historiske syriske by Palmyra og centrum af byen Ramadi, som er provinshovedstad i Anbar - Iraks største provins.

De sejre er dog sket på bekostning af bevægelsens nordlige områder, hvor kurdiske krigere har optrappet kampene.

Kurderne er begyndt at få bedre fodfæste på slagmarken, lyder det.

- Dette indikerer, at Islamisk Stat er overanstrengt og også at det at holde kurdiske områder anses for at være af mindre betydning end at udstøde Syriens og Iraks regering fra traditionelle sunni-områder, siger Strack.

Islamisk Stat er også blevet slået tilbage af den amerikanskledede koalition, irakiske styrker og syriske oprørere.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip