Islamiske lande diskuterer bekæmpelse af terror

Skrevet af admin

10/04/2016

Mest læste i dag

Kampen mod terror bliver et af de helt centrale temaer, når verdens islamiske lande i de kommende dage holder møde i den tyrkiske millionby Istanbul.

Mødet i den 57 lande store islamiske samarbejdsorganisation OIC kommer i en tid, hvor flere muslimske lande plages af tumult, krig og hyppige terrorangreb.

Over 30 stats- og regeringschefer ventes at deltage i den 13. årlige OIC-konference, der går i gang søndag, og som ledes af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Ifølge nyhedsbureauet AFP vil mødedeltagerne blandt andet diskutere islamistiske miljøer i lande, der ikke er medlemmer af OIC, herunder truslen fra terror.

Netop terror udgør imidlertid også en stor plage for flere af medlemslandene.

Ikke mindst Tyrkiet har i den seneste tid været ramt af flere blodige angreb, og så sent som lørdag advarede USA om en "troværdig trussel" om angreb i netop Istanbul, hvor mødet afholdes.

Under Erdogans ledelse, der har gjort islam til et centralt element i sin politik, har Tyrkiet øget sit økonomiske og politiske engagement i den islamiske verden.

Denne strategi har dog ikke entydigt været succesfuld.

Derimod er tyrkernes relationer til adskillige muslimske stater, herunder Egypten, langt fra varme. Og flere analytikere har konkluderet, at tyrkernes målsætning om "ingen problemer med naboerne" er endt med at have den komplet modsatte effekt.

Et af topmødets store spørgsmål er da også, hvorvidt og hvordan Egypten vil være repræsenteret. Siden afsættelsen af den egyptiske præsident Mohamed Mursi i 2013 har båndene mellem Ankara og Kairo mildest talt været anspændte.

/ritzau/AFP