Islamister sprænger Syriens opposition

13 af koalitionens magtfulde og stærkt islamistiske oprørsgrupper har ifølge internationale nyhedsmedier brudt med koalitionen og opfordret andre grupper til at melde sig under islams faner for at omdanne Syrien til en islamisk stat. Eller som det udtrykkes, kæmpe for »sharia som eneste kilde til lovgivning«.

Blandt de oprørere der er brudt ud, er gruppen al-Nusra, der har forbindelse til al-Qaeda, og som har vundet terræn i det nordlige Syrien. Her ligger den i åben konflikt med styrker fra Den Frie Syriske Hær, som den for nylig har fordrevet fra byen Azaz, nær grænsen til Tyrkiet.

Den Nationale Koalition blev efter store vanskeligheder dannet ved langvarige møder i Istanbul i 2012, men har været præget af modsætningerne mellem moderate islamister, sekulære og yderligtgående islamister.

Nu siger udbryderne ifølge AFP i en erklæring, at koalitionen ikke repræsenterer dem, og at de ikke anerkender den.

Sprængningen af koalitionen er et stort slag for oprørernes militære styrke.

Ifølge Charles Lister, der er analytiker i den britiske tænketank Janes Terrorism and Insurgency Center, repræsenterer udbryderne nogle af de mest betydningsfulde og militært stærkeste grupper.

»Det er ekstremt ødelæggende«, siger han med henvisning til koalitionens evne til at fremstå som den eneste slagkraftige opposition.

»Det er sandsynligt, at den moderate islamistiske koalition, er ophørt med at eksistere som en enkelt organisation,« siger Charles Lister ifølge Reuters.

Nyhedsbureauet citerer også en video fra den, efter sigende mere moderate Tawheed Brigade, hvori det siges, at den afviser koalitionen, »fordi den støttes af Vesten og Saudi Arabien«.

Ifølge nyhedsbureauet er det ikke klart, om den mest ekstreme islamistiske gruppe, al-Qaedas Islamiske Stat i Irak og Syrien (ISIL), er med i den nye gruppering. Men ifølge BBCs korrespondent Kevin Connolly i Beirut, viser sprængningen af Den Nationale Koalition to tendenser:

Den ene er den stigende indflydelse, som de islamistiske oprørsgrupper har fået.

Den anden er, at der finder en islamisering sted af andre oprørsgrupper, herunder grupper der er med i Den Frie Syriske Hær.

Dagens Gossip