Islamistiske oprørere huserer på den lovløse Sinai-halvø

I de fem uger, der er gået, siden Egyptens præsident Mohamed Morsi blev afsat, er antallet af voldshandlinger taget til på den i forvejen uroplagede halvø.

Der har blandt andet været en stigning i voldshandlinger mod kristne, der i store antal flygter fra området. I midten af juli blev liget af en halshugget, kristen butiksejer fundet tæt ved en kirkegård i byen Sheikh Zwayd i Sinai, skriver The New York Times.

Ingen navngivne grupperinger tager officielt ansvar for de mange angreb, hvilket sammen med regeringens stilhed om situationen i Sinai-regionen har pustet liv i et større antal konspirationsteorier om bagmændene.

»Vi lever i en tilstand af konstant frygt,« siger en 53-årig kristen butiksejer ved navn Mitri Shawqi Mitri, hvis søn er blevet kidnappet af islamister, der kræver et større beløb fra ham i løsepenge.

Fredag blev mellem fire og fem personer fra en militant islamistisk gruppe dræbt i en eksplosion syd for den egyptiske by Rafah nær den israelske grænse.

Ifølge den militante gruppe skyldtes eksplosionen et angreb fra et ubemandet dronefly fra Israel mod de militante, som, man mener, planlagde at affyre raketter mod Israel.

Den militante gruppe beskylder Egyptens militær, der den 3. juli afsatte den islamistiske præsident Mohamed Morsi, for at samarbejde med Israel om koordinationen af angrebet.?»Hvordan kan den egyptiske hær tillade, at zionistiske ubemandede fly krydser grænsen til egyptisk territorium,« lyder det ifølge nyhedsbureauet AFP i en erklæring fra gruppen.

Det egyptiske militær afviser imidlertid, at Israel har udført angreb på egyptisk territorium.

Lørdag blev der holdt begravelse, hvor ligene af de dræbte islamister blev kørt gennem flere byer på grænsen til Israel. Adskillige mennesker kørte parade med islamisternes sorte flag vejrende fra deres biler. Timer senere angreb helikoptere fra den egyptiske hær ifølge vidner landsbyen Touma i det nordlige Sinai, skriver AFP.

Militærets talsperson Ahmed Aly udtalte efterfølgende, at militæret havde »overvåget og håndteret en gruppe terrorister«, der havde været involveret i tidligere angreb i regionen.

Torsdag lukkede Israel midlertidigt en lufthavn ved byen Eilat ved Det Røde Hav, da egyptiske myndigheder advarede om mulige angreb fra militante i Sinai-regionen.

Angreb i Sinai har kostet 62 menneskeliv, oplyser embedsfolk ifølge The New York Times, hvilket ikke inkluderer de 60 militante, som egyptiske myndigheder hævder at have sat ud af spillet.

Militæret annoncerede sidste måned, at de er klar til at slå hårdt ned mod militante i området. Indbyggere fortæller imidlertid til The New York Times, at det snarere er politiet og militæret, der er under angreb.

Dagens Gossip