Island får ny statsminister: Lover nyvalg til efteråret

Skrevet af admin

07/04/2016

Dagens topnyheder

Efter flere dages kaos i Island synes de politiske brikker nu at være faldet på plads på den nordatlantiske vulkanø.

Onsdag aften er der ifølge flere islandske og internationale medier opnået enighed om, at den borgerlige koalitionsregeringen fortsætter, men med en ny statsminister.

I stedet for Sigmundur David Gunnlaugsson bliver fiskeri- og landbrugsminister Sigurdur Ingi Johannsson, 53 år, ny statsminister. Begge er de fra Framsóknarflokkurin (Fremskridstpartiet, red.).

Det skriver Morgunbladit på sin hjemmeside.

Endelig er der enighed om at udskrive parlamentsvalg før tid. Det skal holdes engang i efteråret, oplyser den nye statsminister til journalister i Reykjavik.

- Vi forventer at holde valg dette efterår, siger Sigurdur Ingi Johannsson ifølge AFP.

Det bekræftes af lederen af oppositionspartiet Píratar (Piratpartiet, red.), Birgitta Jonsdottir ifølge Reuters.

Píratar har i den seneste tid fået stor medvind blandt den islandske befolkning, og partiet fører lige nu i meningsmålingerne.

Tidligere onsdag kom det frem, at regeringspartierne, Framsóknarflokkurin og Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstændighedspartiet, red.), havde besluttet at fortsætte samarbejdet.

Islands regering har været i krise siden Sigmundur David Gunnlaugssons navn er dukket op i de lækkede såkaldte Panama-papirer.

Papirerne viser, at han - ligesom mange andre - skulle have haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skatteunddragelse.

Presset på Sigmundur David Gunnlaugsson har været enormt. Over 22.000 mennesker var tirsdag aften samlet foran det islandske parlament, Altinget, i Reykjavik for at kræve statsministerens afgang.

Siden har det både forlydt, at han ville gå af, men også, at han agtede at blive på posten.

/ritzau/