Islands statsminister går af efter Panama-skandale

Skrevet af admin

07/04/2016

Mest læste i dag

De to regeringspartier i Island er blevet enige om at udnævne Sigurdur Ingi Johannsson fra Framsóknarflokkurin (Fremskridtspartiet, red.) til ny statsminister.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere kom det frem, at landets to borgerlige regeringspartier, Framsóknarflokkurin og Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstændighedspartiet, red.), har besluttet at fortsætte samarbejdet.

Det sker i kølvandet på Panama-skandalen, hvor afgående statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons angiveligt er involveret.

Valget som ny statsminister er nu landet på Sigurdur Ingi Johannsson, der indtil nu har været minister for fiskeri og landbrug. Desuden er han næstformand i Framsóknarflokkurin.

Lederen af oppositionspartiet Píratar (Piratpartiet, red.), Birgitta Jonsdottir, siger ifølge Reuters onsdag aften, at partiet er blevet enig med de to regeringspartier om at udskrive et valg, der skal afholdes i efteråret.

Píratar har i den seneste tid fået stor medvind blandt den islandske befolkning, og partiet fører lige nu i meningsmålingerne.

Islands regering har været i krise siden Sigmundur David Gunnlaugssons navn er dukket op i de lækkede såkaldte Panamapapirer.

Papirerne viser, at han - ligesom mange andre - skulle have haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skatteunddragelse.

Presset på Sigmundur David Gunnlaugsson har været enormt. Over 22.000 mennesker var tirsdag aften samlet foran det islandske parlament, Altinget, i Reykjavik for at kræve statsministerens afgang.

/ritzau/