Islands statsminister truer med at opløse parlamentet

Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, siger tirsdag, at han vil opløse landets parlament, Altinget, og udskrive valg, hvis han ikke får den nødvendige opbakning fra sin koalitionspartner, Uafhængighedspartiet, til at blive på statsministerposten.

Presset på Gunnlaugsson har været enormt, siden en historisk lækage har vist, at han - blandt mange andre - har haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skattesvindel.

De lækkede papirer viser angiveligt, at Gunnlagusson med advokatfirmaet Mossack Fonsecas hjælp og i al hemmelighed købte et selskab ved navn Wintris i 2007. Det undlod han at informere Altinget om, og i 2009 overdrog han selskabet til sin kone for én dollar.

Siden da skal millioner af dollar være ført gennem selskabet frem til 2015, alt imens Island årene forinden var faretruende tæt på en statsbankerot.

Mandag valgte oppositionen i Altinget at fremsætte et mistillidsvotum mod statsministeren efter afsløringerne i de såkaldte Panamapapirer.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Sigmundur David Gunnlaugsson brugt det meste af tirsdagen i møder med lederen af Uafhængighedspartiet, Bjarni Benediktsson.

- Jeg drøftede med lederen af Uafhængighedspartiet, at hvis partiets parlamentsmedlemmer ikke støtter regeringen, så vil jeg opløse parlamentet og udskrive nyvalg så hurtigt som muligt, skriver statsministeren på sin Facebook-profil.

Mandag var 20.000 mennesker mødt op på torvet foran Islands parlament i centrum af hovedstaden, Reykjavik.

De kræver, at statsministeren trækker sig.

/ritzau/

Dagens Gossip