Israel kalder europæisk holdning til omskæring racistisk

Opfordringen er decideret »racistisk« og »anti-religiøs«, lyder det ifølge AFP fra ministeriet.

I en resolution opfordrer Europarådet sine 47 medlemslande til at sikre, at rituelle omskæringer, der særligt bliver brugt mod mindreårige drenge i muslimske og jødiske kredse, bliver udført under de rette medicinske og sanitære forhold.

Europarådet har samtidig opfordret til »dialog mellem læger og religiøse repræsentanter for at sikre, at nogle af de mest anvendte traditionelle metoder, der ikke tager højde for barnets tarv og den seneste medicinske udvikling på området, tages ud af brug.«

Men det er udtryk for en racistisk tendens, mener Israels Udenrigsministerium om Europarådets resolution, der er blevet vedtaget med 77 stemmer for og 19 stemmer imod af rådets Parlamentariske Forsamling.

»Efter Europarådets Parlamentariske Forsamling vedtog en resolution mod omskæring har Israel opfordret rådet til øjeblikkeligt at ophæve resolutionen. Denne resolution er en moralsk plet på Europarådet og giver næring til had os racistiske tendenser i Europa,« udtaler ministeriet, som tilføjer:

»Påstanden om at omskæring skader unge drenges krop og helbred passer ikke og bygger ikke på videnskabelige beviser.«

Alle lande i Europa med undtagelse af Hviderusland er repræsenteret i Europarådet, og derfor tillægges forsamlingens anbefalinger betydelig vægt, særligt i spørgsmål om menneskerettigheder.

Europarådet tager også afstand fra omskæring af piger og kvinder, men den situation kan slet ikke sidestilles med omskæring af drenge, lyder det ifølge AFP fra udenrigsministeriet i Israel.

»Omskæring af drengebørn er en gammel, religiøs tradition. Enhver sammenligning af denne tradition med den forkastelige og barbariske praksis med kvindelig omskæring skyldes i bedste fald rystende uvidenhed eller i værste fald bagvaskelse og anti-religiøst had.«

Den politiker, der har fremsat forslaget om omskæring af drengeomskæring i Europarådet afviser dog kritikken og siger, at resolutionen ikke sammenligner drenge- og pigeomskæring.

»Resolutionen har ikke intention om at stigmatisere nogen religion eller religiøse praksisser,« siger den tyske politiker Marlene Rupprecht ifølge AFP.

I Israel udføres religiøs omskæring oftest af religiøst personale, der har specialiseret sig i indgrebet.

I Danmark opfordrer foreningen Sex & Samfund til at forbyde drengeomskæring fra politisk hold, men den danske regering har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.

»Socialdemokraterne har ikke drøftet en overordnet holdning til det. Men vi lytter naturligvis til det, de skandinaviske børneombudsmænd, Sex & Samfund og Europarådet har udtrykt,« , fortalte Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) tidligere på ugen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip