Israel lægger våbnene i diplomatisk krig med Brasilien

Israel har efter mere end et halvt års diplomatisk tovtrækkeri opgivet at udpege en kontroversiel diplomat, en tidligere aktivistisk bosætter, som ambassadør i Brasilien.

I otte måneder har Brasilien nægtet at byde Dani Dayan velkommen som Israels faste repræsentant i Brasilia.

Den brasilianske regering bryder sig ikke om diplomatens politiske kamp for israelske bosættelser i de palæstinensiske selvstyreområder.

Brasilien anerkendte en palæstinensisk stat i 2010.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har besluttet at udpege Dani Dayan som generalkonsul i New York, hvor han erstatter Ido Aharoni, oplyser Netanyahus kontor.

Der har ikke været meldinger fra USA om, at den 60-årige Dayan skulle være uønsket i New York. De nært allierede amerikanere kritiserer ellers jævnligt Israel for fortsat at udbygge bosættelser i de palæstinensiske områder på Vestbredden.

Netanyahu har siden august sidste år stået stejlt på, at Dani Dayan skulle være Israels ambassadør i Brasilien.

17. marts forlød det så fra Jerusalem, at man søgte en ny kandidat til Brasilia. Men den blev hurtigt trukket tilbage med forklaringen, at det var en uheldig, bureaukratisk fejl.

En diplomatisk kilde siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at man nu vil genudsende dette opslag.

Dani Dayan kalder udpegelsen som generalkonsul i New York en sejr over organisationen Boykot, Sælg og Sanktioner (BDS), som forsøger at lægge politisk pres på Israel for at stoppe de internationalt fordømte bosættelser.

- De folk, som ikke ønskede en bosætterleder i Brasilien, har i stedet fået en bosætterleder i en verdensby. Så i sidste ende blev det en sejr over BDS, siger Dayan på et pressemøde i Jerusalem.

Dayan er født i Argentina. Han flyttede til Israel i 1971.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip