Israel løslader 26 palæstinensiske fanger

Aftalen om fangeløsladelsen sker som en del af den amerikansk-ledede aftale om at genåbne fredsforhandlingerne efter tre år med kold luft mellem de to stridende parter. Det skriver flere nyhedsbureauer.

»Efter regeringens beslutning om at forny fredsforhandlinger med palæstinenserne og om at nedsætte et ministerudvalg om at løslade fanger under forhandlingerne, godkendte udvalget frigivelsen af 26 fanger,« lyder det i en erklæring fra Israels premierminister Benjamin Netanyahus kontor.

Fangerne bliver de første af fire grupper med i alt 104 fanger, som man er gået med til at frigive i forsøget på at imødegå fredsforhandlingerne.

Efter planen skal fredsforhandlinger mellem Israel og Palæstina finde sted i Jerusalem onsdag. Men tidligere søndag valgte den israelske regering at godkende planer for opførelsen af 1.200 nye bosættelser på Vestbredden, hvilket har fået palæstinenserne til at sætte spørgsmålstegn ved, om israelerne går helhjertede ind i fredsforhandlingerne.

»De, der gør sådan nogle ting, er fast besluttet på at underminere fredsforhandlingerne og tvinge folk som os til at forlade forhandlingsbordet,« siger palæstinensernes chefforhandler, Saeb Erekat.

I det meste af verden ser man bosættelserne som ulovlige, og palæstinenserne siger, at de israelske bosættere nægter dem en levedygtig og sammenhængende stat.

Sidste søndag satte den højreorienterede israelske regering 91 bosættelser på en national finansieringsliste, og her er seks blevet tilføjet til antallet af bosættelser, der er berettiget til yderligere statskroner.

Ved den lejlighed beskyldte den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, Israel for at »lægge forhindringer i vejen for den amerikansk støttede fredsindsats«.

Omkring 500.000 israelere bor på Vestbredden og i Østjerusalem, som ellers hovedsageligt er palæstinensisk, og som Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967. Ifølge international lov er bosættelserne ulovlige.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip