Israel og Hamas accepterer 72 timers våbenhvile

Skrevet af admin

01/08/2014

Mest læste i dag

Israel og Hamas er blevet enige om en tre dage lang humanitær våbenhvile i Gazakonflikten efter 25 dages blodig konflikt.

Våbenhvilen træder i kraft klokken syv fredag morgen dansk tid, siger USA's udenrigsminister, John Kerry, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i en fællesudtalelse.

- Denne våbenhvile er afgørende for at give uskyldige civile en tiltrængt pause fra volden, siger John Kerry.

Egyptens regering har inviteret repræsentanter for Israel og palæstinenserne til Kairo i et forsøg på at få afsluttet konflikten. Samtalerne kan begynde så tidligt som fredag, oplyser en amerikansk embedsmand til nyhedsbureauet AFP.

Hamas garanterer, at bevægelsen vil respektere aftalen, såfremt Israel ikke bryder den. Det siger Abu Zuhri, talsmand for bevægelsen, ifølge Reuters.

Det israelske militær vil fortsætte sine "defensive operationer" (i Gazastriben, red.) under den 72 timer lange våbenhvile, som parterne er blevet enige om torsdag aften, siger John Kerry ifølge AFP. Dermed vil israelske styrker fortsat være til stede i Gaza de kommende dage.

Premierminister Benjamin Netanyahu gentog tidligere torsdag, at ethvert forslag til en våbenhvile, som ikke tillader den israelske hær at færdiggøre arbejdet med at ødelægge de tunneler, der fører fra Gazastriben ind til Israel, vil blive afvist.

Israel indledte 8. juli en offensiv mod Gazastriben som reaktion på tiltagende raketangreb fra Hamas.

I første omgang svarede Israel igen med daglige luftangreb rettet mod militante medlemmer af Hamas-bevægelsen. Senere er den militære indsats udvidet med en landoffensiv.

I løbet af de 72 timer, hvor krigshandlingerne indstilles, vil der blive bragt nødhjælp ind til indbyggerne i Gaza, som også får mulighed for at begrave mange af de personer, der er blevet dræbt under de israelske angreb. Dødstallet nåede torsdag aften 1442 i Gaza.

Fødevarelagre vil desuden blive fyldt op under våbenhvilen.

- Den virkelige udfordring bliver nu at finde en mere permanent løsning, som kan tilfredsstille begge parter, siger Tom Donilon, tidligere sikkerhedsrådgiver for USA's præsident, Barack Obama, til CNN.

/ritzau/Reuters