Israel og palæstinensere har mistet verdens opmærksomhed

Skrevet af admin

14/10/2015

Mest læste i dag

Frustrationerne tager til i Mellemøsten, hvor mindst syv israelere og 30 palæstinensere i den seneste tid er blevet dræbt.

I flere tilfælde har volden været med primitive våben, og det er der ifølge Helle Malmvig, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), en god grund til.

- Nogle gange har volden været med knive. I Tel Aviv var det en skruetrækker, der blev brugt, så det er tydeligt, at det er de magtesløses våben, siger hun.

Ifølge seniorforskeren har palæstinenserne, som tiden er gået, mistet troen på at få deres egen stat, og det var derfor kun et spørgsmål om tid, før urolighederne igen ville blusse op.

USA's udenrigsminister, John Kerry, sagde onsdag i en tale på universitetet Harvard, at han vil rejse til Mellemøsten for at mægle mellem parterne, men Helle Malmvig tror ikke, at USA vil få held med sine anstrengelser.

- Obamas tid som præsident er ved at rinde ud, og der foregår andre ting i Mellemøsten, som er vigtigere for ham at tage sig af. Syrien og Iran er bare vigtigere lige nu.

- Da Obama for nylig talte i FN, blev Israel og palæstinenserne ikke nævnt med ét ord, så de ved godt, at de er gledet ned på listen.

Og det er ikke kun USA og Europa, der fokuserer mindre på konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Også hos de andre arabiske lande er der mere presserende trusler at bruge energien på.

- Konflikten mellem Israel og palæstinenserne har heller ikke samme status som tidligere i de arabiske lande. For nogle år siden handlede alt jo om den konflikt, og man troede, at fik man fundet en løsning på det, så ville alt blive godt i Mellemøsten. Sådan er det ikke længere, siger Helle Malmvig.

Den seneste uge har palæstinensere angrebet israelere ved en række episoder, og israelske sikkerhedsstyrker har i de fleste tilfælde besvaret volden med skud og dræbt de formodede gerningsmænd.

Alene tirsdag blev mindst tre israelere dræbt i Jerusalem.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, hasteindkaldte tirsdag regeringens sikkerhedsråd.

Ifølge kilder overvejer Israels regering at afskære palæstinensiske kvarterer i den østlige del af Jerusalem fra resten af byen. Kvartererne er hjemsted for flere af de personer, der har stået bag angrebene.

I en tale i parlamentet sagde Netanyahu, at palæstinenserne vil "bære skylden", hvis der sker en "forværring af sikkerhedssituationen på baggrund af tilskyndelse" fra den palæstinensiske ledelse.

/ritzau/