Israel og palæstinenserne tættere på hinanden

USA's udenrigsminister, John Kerry, afsluttede søndag sit penduldiplomati i Mellemøsten og konstaterede bagefter, at israelerne og palæstinenserne endnu ikke er enige om at genoptage fredsprocessen.

Men afstanden mellem dem er indsnævret, siger Kerry.

- Jeg er glad for at fortælle jer, at vi har gjort ægte fremskridt på denne rejse. Og jeg mener, at med lidt mere arbejde, så er starten på forhandlingerne om den endelige status inden for rækkevidde, konstaterer han.

- Vi startede dette med store afstande, og vi har indsnævret dem betragteligt, siger Kerry på et pressemøde inden sin afrejse fra Tel Aviv lufthavn.

Han oplyser, at begge parter har bedt ham om at vende tilbage til regionen snart for at fortsætte forhandlingerne.

Kerry har de seneste dage gået i fast rutefart mellem Jerusalem og Amman i Jordan til møder med premierminister Benjamin Netanyahu og præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas.

Der er stort set intet sluppet ud om forhandlingerne.

Det er kendt, at Netanyahu flere gange har opfodret Abbas til at vende tilbage til forhandlingsbordet.

Men Netanyahu har stejlet over Abbas' krav om, at Israel stopper udvidelsen af de jødiske bosættelser på den besatte vestbred.

Saeb Erekat, der er den palæstinensiske chefforhandler erkender, at der er sket visse fremskridt under møderne med Kerry.

- Men vi kan ikke sige, at der har været et gennembrud, konstaterer han.

Endemålet for forhandlingerne er ifølge USA og det internationale samfund oprettelsen af en palæstinensisk stat i de israelsk-besatte områder.

/ritzau/Reuter

Dagens Gossip