Israel og Tyrkiet nærmer sig hinanden efter anspændte år

Efter fem års diplomatiske spændinger mellem Israel og Tyrkiet har landene aftalt at mødes til indledende samtaler om at normalisere forholdet.

Det oplyser en anonym embedsmand fra den israelske side ifølge en række medier, herunder Reuters og BBC.

Forholdet mellem israelerne og tyrkerne forsurede, da israelske specialstyrker i 2010 stormede en tyrkisk nødhjælpsflåde med kurs mod Gaza og dræbte ti aktivister fra Tyrkiet.

Episoden sendte sammen med et israelsk angreb i slutningen af 2008 forholdet mellem de to tidligere allierede mod frysepunktet.

Ifølge embedskilden vil Israel udbetale erstatninger til de dræbtes familier, mens Tyrkiet vil lade en række krav til israelerne falde til jorden.

Aftalen om at bevæge sig mod et mere normalt og mindre anspændt forhold kom ifølge Reuters i stand på et møde mellem højtstående embedsmænd fra begge lande i Schweiz.

Angiveligt var chefen for Mossad, Israels efterretningstjeneste, blandt andre til stede ved mødet sammen med Feridun Sinirlioglu, der fungerede som Tyrkiets midlertidige udenrigsminister fra august til november i år.

Tyrkiet og Israel har tidligere været tætte allierede, og i 2013 forsøgte den amerikanske præsident, Barack Obama, uden held at mægle mellem parterne i en telefonsamtale med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Ingen officielle kilder fra hverken Israel eller Tyrkiet har kommenteret oplysningerne om mødet og de angiveligt planlagte samtaler.

/ritzau/

Dagens Gossip