Israel suspenderer EU-møder efter mærkning af varer

Skrevet af admin

11/11/2015

Mest læste i dag

Israel suspenderer planlagte møder med EU.

Årsagen er, at EU-Kommissionen har godkendt særlige forbrugermærker for produkter, som er fremstillet i israelske bosættelser i de besatte områder.

Det fremgår endnu ikke, hvor mange møder og hvilke, der er tale om.

Ifølge Bruxelles er der tale om en teknisk beslutning, men mange i Israel mener, at det er en uacceptabel diskrimination.

Vedtagelsen blev da også mødt med fordømmelse af de israelske myndigheder, som onsdag aften besluttede sig for at afbryde kommende diplomatiske samtaler med EU.

- Dette er et stærkt signal om utilfredshed.

- Vi siger, at man ikke kan være involveret i det, som sker i Mellemøsten, hvis man tager sådanne ekstreme beslutninger som at mærke produkter og boykotte os, siger landets viceudenrigsminister Tzipi Hotovely til tv-kanalen Arutz 2.

Ifølge en talsmand vil samtalerne, som omhandler en række politiske spørgsmål i Mellemøsten, genoptages senere.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, mener, at EU bør skamme sig.

- Beslutningen er hyklerisk og baseret på en dobbeltmoralsk politik, eftersom den kun drejer sig om Israel og ikke de 200 andre konflikter i verden, siger Netanyahu.

De nye retningslinjer har været undervejs i tre år i EU-Kommissionen.

De betyder, at israelske producenter må gøre det tydeligt, når landbrugsprodukter og kosmetik kommer fra de omstridte bosættelser, og når de sælges i EU-lande.

EU anerkender ikke Israels besættelse af Vestbredden, Gaza, Østjerusalem og Golanhøjderne, som det vandt kontrol over i Seksdageskrigen i 1967.

Danmark, Belgien og Storbritannien markerer allerede israelske frugter og grøntsager, som kommer fra Jordandalen på Den Besatte Vestbred og andre produkter fra de besatte områder.

Nu skal alle 28 EU-lande foretage disse markeringer.

/ritzau/NTB