Israel vedtager omstridt lov trods kritik fra EU og USA

Israels parlament har vedtaget en kontroversiel lov, som ifølge kritikere er rettet mod organisationer på venstrefløjen, der modtager økonomisk støtte fra udlandet.

Kritikerne tæller blandt andet EU-Kommissionen. Efter vedtagelsen tirsdag gav kommissionen udtryk for bekymring for, at loven vil undergrave EU's og Israels fælles værdier.

Ifølge den nye lov skal ikkestatslige organisationer (ngo'er) lægge åbent frem, hvor mange penge de får fra udlandet.

Kritikere af loven siger, at den bestemmelse især vil ramme venstreorienterede menneskerettighedsgrupper, og at loven er et forsøg på at fremstille dem som værende i lommen på udenlandske regeringen.

Støtter af loven mener derimod, at den vil give mere åbenhed.

Premierminister Benjamin Netanyahu, der står i spidsen for en af de mest højreorienterede regeringer i Israels historie, betragter loven som nødvendig.

- Formålet med loven er at forhindre en absurd situation, hvor udenlandske stater blander sig i Israels interne anliggender ved at finansiere ngo'er, uden at den israelske offentlighed er klar over det, siger han.

EU-Kommissionen er i lighed med Israels menneskeretsgrupper bekymret.

- Rapporteringskravene (…) synes rettet mod at begrænse aktiviteterne i de ngo'er, der arbejder i Israel, siger EU i en erklæring.

- Israel har et levende demokrati, ytringsfrihed og et mangfoldigt civilsamfund, som er en integreret del af de værdier, som Israel og EU begge har kært. Denne nye lovgivning risikerer at undergrave disse værdier, lyder det fra Bruxelles.

Også den amerikanske ambassade i Israel har udtrykt bekymring over loven.

Den betyder, at 27 ngo'er er forpligtet til at rapportere til myndighederne, hvor hovedparten af deres indtægter kommer fra. Organisationerne skal også skrive det på deres hjemmesider, lige som det skal fremgå af deres "relevante publikationer".

Af de 27 organisationer, der falder ind under de nye bestemmelser, betragtes 25 som tilhørende venstrefløjen.

Organisationer på højrefløjen er for de flestes vedkommende finansieret af private donorer. De er dermed ikke omfattet af den nye lov. Herunder også de organisationer, der støtter Israels fortsatte besættelse af Vestbredden.

Loven blev vedtaget med 57 stemmer for og 48 imod ved en afstemning sent mandag aften.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip