Israel vil kompensere Tyrkiet for skibsdrab

Skrevet af admin

15/02/2016

Mest læste i dag

Israel er klar til at underskrive en aftale med Tyrkiet om kompensation for drabene på mindst ni tyrkiske aktivister om bord på skibet Mavi Marmara i 2010.

Der siger talsmanden Omer Celik fra Tyrkiets regeringsparti på tyrkisk tv ifølge Reuters.

De seneste måneder har de to lande gjort en ekstra indsats for at nærme sig hinanden i forhandlingerne, der har stået på i flere år.

Tilbage i 2011 indledte en domstol i Tyrkiet en retssag mod de fire tidligere israelske forsvarschefer, der bliver holdt ansvarlig for de dødelige angreb på det tyrkiske skib, der var på vej mod Gaza i 2010.

Ifølge Tyrkiet var der tale om et nødhjælpsskib, det største af i alt seks, som ville bringe mad og andre fornødenheder til palæstinenserne i Gaza.

Israel angreb skibet, fordi landet mente, transporten brød med Israels blokade af Gazastriben. Den israelske blokade skulle forhindre, at væbnede militante palæstinensere i Gaza kunne få våben.

En FN-rapport har siden fastslået, at Israel var i sin ret til at gribe ind og standse skibet, men at der blev brugt "unødig vold" mod de tyrkiske personer på skibet.

Det har siden 2010 været beskrevet, at ni personer blev dræbt i angrebet. Mandag skriver Reuters dog, at der er tale om ti personer.

Tyrkiet har tidligere udtalt, at de kræver en formel undskyldning af Israel, men de nye forhandlinger viser altså, at parterne har nærmet sig hinanden.

/ritzau/Reuters