Israels forsvarsminister har skabt harme i USA

Det Hvide Hus fordømte tirsdag Israels forsvarsminister, som skulle have talt meget dårligt om den amerikanske udenrigsminister, John Kerrys, fredsbestræbelser i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Efterfølgende har Israels forsvarsminister, Moshe Yaloon, undskyldt sine udtalelser over for John Kerry.

Yaloon siger, at han "ikke havde til hensigt på nogen måde at fornærme ministeren", og undskylder, hvis John Kerry føler sig stødt over udtalelserne.

Den officielle undskyldning kommer efter, at en talsmand for Det Hvide Hus, Jay Carney, sagde, at det er højst upassende, at Moshe Yaalon har kaldt Kerrys fredsdiplomati for "en uforståelig besættelse og udtryk for et Messias-kompleks".

- At drage tvivl om udenrigsminister Kerrys motiver og forvrænge hans forslag er ikke noget, vi ville vente at høre fra en forsvarsminister hos en nær allieret, sagde Carney.

En anden højtstående amerikanske embedsmand tilføjede:

- I Udenrigsministeriet venter vi, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, offentligt giver udtryk for sin uenighed med de erklæringer, som er blevet fremsat om Kerry.

Netanyahu er allerede på kant med Washington på grund af de jødiske bosættelser i områder, hvor palæstinenserne ønsker en stat.

Den israelske forsvarsminister blev citeret for udfaldet mod Kerry i det populære dagblad Yedioth Ahronoth.

- Udenrigsminister John Kerry, som er kommet ned til os på en meget beslutsom måde, og som handler ud fra en uforståelig besættelse og et Messias-kompleks, kan ikke lære mig en eneste ting om konflikten med palæstinenserne, skal Yaalon have sagt ved et lukket møde.

Ordstriden mellem Israel og USA kommer på et kritisk tidspunkt. Kerry forlod for få dage siden Mellemøsten, uden at der var blevet fastlagt en ramme for de videre fredsforhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne.

Men efter sit 10. besøg i regionen som udenrigsminister insisterer den amerikanske udenrigsminister på, at der er sket fremskridt.

Kerry forsøgte at kickstarte forhandlingerne mellem israelerne og palæstinenserne i juli efter tre års dødvande, men der er kun sket meget få fremskridt.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip