Israels udenrigsminister træder tilbage

Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, og hans højreparti Yisrael Beitenu, vil ikke fortsætte i den koalitionsregering, premierminister Benjamin Netanyahu er ved at forhandle på plads.

På en pressekonference siger Lieberman, at den koalitionsregering, som tegner sig, ikke er en, han kan støtte. Angiveligt drejer det sig om politisk uenighed mellem parterne.

Det indebærer, at han træder tilbage som udenrigsminister, skriver Reuters.

På et pressemøde oplyser Lieberman, at hans parti blev tilbudt to ministerposter i den kommende koalitionsregering, men at det ikke var tilfredsstillende.

- Det er afgjort en koalition, der, til min fortrydelse, ikke afspejler holdningerne på den nationalistiske fløj, og som vi ikke bryder os om, for at sige det mildt, siger han.

Liebermans exit kan resultere i, at Netanyahu må danne en smallere alliance.

Hans Likud-parti fik flertallet af stemmerne ved valget 17. marts, men skal indgå i koalition med andre partier for at kunne sikre sig et flertal af de 120 pladser i Israels parlament, Knesset.

Netanyahu aftalte i sidste uge at indgå regeringssamarbejde med to mindre partier, det ultraortodokst parti Forenede Tora-Jødedom og midterpartiet Kulanu. Det sikrer hans koalitionsregering 46 pladser.

Netanyahu og hans Likud-parti forhandler fortsat med det stærkt højreorienterede Jødisk Hjem og det ultraortodokse Shas-parti.

Premierministeren kan også nærme sig centrumvenstrepartiet Zionistisk Union og bede det indgå i en samlingsregering, men hidtil har begge sider nedtonet, at det skulle være en reel mulighed.

Et højtstående medlem af Zionistisk Union, Shelly Yacimovich, udelukker ikke, at hendes parti vil gå sammen med Netanyahu, men betegner det som usandsynligt.

- Det ville være fjollet af mig at overveje noget, der ikke findes, siger hun til israelsk tv.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip