Israelsk minister angriber Kerry efter trussel om boykot

Skrevet af admin

02/02/2014

Mest læste i dag

USA's udenrigsminister, John Kerry, holder en pistol mod Israels hoved i fredsforhandlinger med palæstinenserne, når han advarer om, at landet risikerer international isolation, hvis forhandlingerne fejler.

Det voldsomme udfald kommer fra den israelske minister for strategiske anliggender, Yuval Steinitz, der anses for at have et meget tæt forhold til premierminister Benjamin Netanyahu.

- Det kan ikke forventes, at Israel kan forhandle med en pistol mod hovedet, når vi diskuterer anliggender, der er meget problematiske i forhold til vores lands interesser, siger Yuval Steinitz.

Lørdag rørte Kerry en nerve i Israel, da han ved den årlige sikkerhedskonference i München talte om en "øget delegitimerings-kampagne" og muligheden for boykot, hvis konflikten i Mellemøsten ikke løses.

Steinitz opfatter den amerikanske udenrigsministers kommentarer som en trussel mod Israel.

Han mener, at de blot vil opildne palæstinenserne til at skærpe deres position i forhandlingerne, der efter seks måneder kun har ført ganske små fremskridt med sig.

- De ting, Kerry sagde, er sårende. De er unfair, og de er uacceptable, siger Steinitz.

En talskvinde fra det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki, siger i en udtalelse, at Kerry ikke er fortaler for et boykot af Israel, og at han blot beskrev "tidligere fakta om, hvad der er på spil for begge parter", hvis forhandlingerne mislykkedes.

- Udenrigsminister Kerry har altid forventet modstand og svære øjeblikke i processen, men han forventer også, at alle parter gengiver hans udtalelser korrekt, siger hun.

For et par uger siden måtte Israels forsvarsminister, Moshe Yaalon, undskylde efter at have fornærmet John Kerry og hans fredsdiplomati.

I det populære dagblad Yedioth Ahronoth blev forsvarsministeren citeret for at have udtalt følgende:

- Udenrigsminister John Kerry, som er kommet ned til os på en meget beslutsom måde, og som handler ud fra en uforståelig besættelse og et Messias-kompleks, kan ikke lære mig en eneste ting om konflikten med palæstinenserne.

/ritzau/Reuters