Israelsk "spiongrib" er fanget i Libanon

Skrevet af admin

26/01/2016

Dagens topnyheder

En israelsk grib er havnet på den gale side af grænsen mellem Israel og Libanon.

Israels Natur- og Parkmyndigheder meddeler, at gribben, der er udstyret med en israelsk ring om benet og en sender, hører hjemme i et israelsk reservat, men den er så fløjet ind i Libanon.

Israelske brugere af Facebook har ringet til naturmyndighederne for at fortælle, at der cirkulerer billeder af en grib med israelsk ring og sender i den sydlibanesiske by Bint Jbeil. Lokale har taget gribben til fange.

- Der er kommet rapporter til os om, at gribben er bundet af lokale, der skriver, at de mistænker fuglen for at have en spionopgave, muligvis på grund af senderen, hedder det i en erklæring fra Natur- og Parkmyndighederne.

- Vi er i det 21. århundrede, og vi venter, at folk forstår, at vilde dyr ikke er skadelige. Vi håber, at libaneserne vil løslade ham.

Tali Tenenbaum, talskvinde for naturmyndighederne, siger, at de i nogle dage har været klar over, at fuglen var fløjet til Libanon. De vidste, at den var omkring fire kilometer på den anden side af grænsen.

- Men vi vidste ikke, at den var fanget, siger hun.

Det er langt fra første gang, at dyr mistænkes for at spionere for Israel.

I sommeren 2015 skrev palæstinensiske medier i Gaza, at militante fra Hamas havde fanget en delfin, der var udstyret med videokamera.

Den var, forklarede Hamas, på opgave for Israels efterretningstjeneste.

I Tyrkiet opstod der i 2013 også mistanker om israelsk spionage, da der blev fundet en fugl med en ring skrevet på hebraisk. Myndighederne i Tyrkiet frikendte senere fuglen.

I 2011 skrev saudiarabiske medier også om en grib. Den blev fanget et sted i landet. Om sit ben havde den en ring med hebraisk tekst samt en gps-sender.

Saudiaraberne sagde, at den måske blev brugt som spion for Israel.

I 2011 var der hajangreb ved det egyptiske ferieområde Sharm el-Sheikh. I Egypten opstod der rygter om, at hajerne var sendt af Israel for at smadre Egyptens økonomi.

Det blev afvist af Israels udenrigsministerium.

/ritzau/AFP