Istansbuls guvernør forbyder demonstrationer

Samtidig rapporteres der søndag eftermiddag om kampe mellem demonstranter og politi i de sidegader, der fører frem til pladsen. Ifølge Voice of America affyrer politiet tåregasgranater mod demonstranterne, ligesom der er sat vandkanoner ind.

Politiet ryddede lørdag aften Gezi Parken ved Taksim Pladsen, som flere tusinde demonstranter har omdannet til en protestlejr. Politiet slog nærmest ring om Taksim Pladsen og senere på aftenen udtalte den tyrkiske europaminister, Egemen Bagis, at alle, der prøvede at få adgang til pladsen, ville blive betragtet som terrorister.

Søndag var det planen, at regeringsmodstanderne atter ville mødes på pladsen, men søndag midt på dagen meddelte guvernør Huseyin Avnni Mutlu, at han ikke under de nuværende omstændigheder vil tillade nogen forsamling på Taksim.

I stedet flammede urolighederne op i sidegaderne.

Situationen gøres endnu mere højspændt af, at premierminister Erdogan har opfordret regeringstilhængere til at mødes sidst på eftermiddagen en halv snes kilometer fra Taksim Pladsen.

Premierministeren beskylder samtidig deltagerne i de regeringsfjendtlige demonstrationer for at være manipuleret af kræfter udefra. Han har senest beskyldt demonstranter for at bære våben.

Landets største fagforening for offentligt ansatte, KESK med 240.000 medlemmer, har opfordret til generalstrejke mandag i protest mod regeringen og præsident Erdogan i særdeleshed. Et andet af landets andre store fagforbund holder senere søndag hastemøde for at beslutte, om det vil tilslutte sig opfordringen til en generalstrejke.

Også i hovedstaden Ankara var der søndag eftermiddag rapporter om sammenstød mellem demonstranter og politi.

Demonstrationerne startede for en knap tre uger siden som protester mod opførelsen af et indkøbscenter på Taksim Pladsens eneste grønne område, men i takt med politiets hårdhændede metoder har demonstrationen i Istanbul udviklet sig til protester i de store byer mod præsident Erdogan og hans regerings snigende islamisering af lovgivningen.

Dagens Gossip