IT-sikkerhedsråd vil have NemID i udbud

Digitale nøglesystemer, som lige nu kendes og bruges i form af NemID, skal i fremtiden kunne tilbydes af flere forskelle aktører.

Sådan lyder det fra Rådet for Digital Sikkerhed, der mener, at tiden er moden til at åbne markedet, når den nuværende kontraktperiode for NemID udløber i 2015.

Meldingen kommer som en reaktion på den nylige udmelding fra Nets, om at bankerne, der ejer selskabet, ønsker at sælge hele virksomheden - herunder DanID, der står bag den nuværende NemID-løsning.

»Det var en nødvendig og klog beslutning at løbe digitaliseringen i gang i Danmark ved at satse på en fælles løsning, der omfattede både det offentlige og bankerne. I dag er ID-løsninger en teknologi under hastig udvikling og modning, og vi vil som samfund, borgere og virksomheder i fremtiden få brug for mere fleksible og varierede løsninger,« lyder det i en kommentar formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olesen.

Heri peger rådet på, at målet med NemID var at få sat gang i digitaliseringen i Danmark og vurderer, at det med 3,9 millioner brugere må siges at være lykkes - og at det til til at diskutere, hvordan næste generation af en dansk digital ID-løsning skal udformes, lyder det i kommentaren.

Vil have flere spillere på banen

Rådet for Digital Sikkerhed mener, at det vil være vigtigt med en åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces, ligesom rådet mener, at den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system er for skrøbeligt.

»Vi ser globalt en udvikling med flere forskellige former for digitale ID-løsninger, som giver mulighed for forskellige grader af sikkerhed og anonymitet, alt efter brugernes behov. Denne udvikling skal vi byde velkommen i Danmark med politiske signaler om at åbne markedet for flere spillere,« skriver Birgitte Kofod Olsen i kommentaren

Dagens Gossip