Italien afviser EU: Vil ikke fælde syge oliventræer

En italiensk anklagemyndighed har blokeret for en EU-beslutning om at fælde mange tusinde oliventræer på grund af en dødelig bakterie.

Ti personer har fået til opgave at håndtere sygdommen, selv om EU har presset på for at få fældet træerne.

Bakterien Xylella Fastidiosa kan ikke behandles. Den har slået sig ned i oliventræerne i Salento-regionen, som ligger i provinsen Apulien i det sydlige Italien. Nu frygter man, at bakterien vil brede sig til resten af landet og videre til hele Europa.

Bakterien blokerer for, at vand, som træets rødder suger op, når ud træets grene og blade. Resultatet er, at træet langsomt dør.

Anklagemyndigheden i Apulien har forbudt træfældningen og henviser til, at "Europa fik en falsk fortolkning af Xylella-situationen (...) af regionale institutioner, som brugte unøjagtige fakta".

Der er ingen beviser for en klar sammenhæng mellem bakterien og symptomer på udtørring, som påvirker tusinder af træer i det sydlige Italien, mener anklagemyndigheden, som insisterer på, at der er brug for yderligere undersøgelser.

Bakterien er ikke skadelig for mennesker, men kan dræbe over 200 forskellige plantearter og udgør en trussel mod Italiens oliven- og appelsinplantager samt vinmarker.

Den blev først opdaget i 2013, og landet er splittet over, hvordan situationen skal håndteres.

EU er bekymret for, om bakterien spreder sig til Frankrig eller Spanien og har opfordret Italien til at fælde de berørte træer.

Det vil i givet fald vedrører ti procent af Apuliens omkring 11 millioner oliventræer, hvoraf nogle er over et århundrede gamle.

De italienske olivenlundes skæbne kan få konsekvenser for priserne på olivenolie verden over ifølge en vurdering i New York Times tidligere på året.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip