Italien: Migrant-krise kan ødelægge EU

Skrevet af admin

23/08/2015

Dagens topnyheder

Mens den italienske flåde igen søndag organiserede redningsaktioner for at redde omkring 4400 migranter ud for Libyens kyst, advarede Italiens udenrigsminister om, at "en stadig forværret krise omkring indvandring truer med at rive sjælen ud af Den Europæiske Union".

I en usædvanligt hårdt formuleret bemærkning siger den italienske udenrigsminister, Paolo Gentiloni, at kaotiske scener, som EU har været vidne til i denne weekend ved den græsk-makedonske grænse udgør en virkelig trussel mod den frie bevægelighed for mennesker i EU.

Samtidig opfordrer den tyske viceforbundskansler, Sigmar Gabriel, til reformer af EUs asylpolitik og til en ligelig fordeling af migranterne mellem EU-landene.

- I forhold til immigrationen er Europa i fare for at udstille dets værste side: egoisme, tilfældighed omkring store beslutninger og konflikter mellem medlemslandene, siger Gentiloni til avisen Il Messaggero.

- Jeg er dybt bekymret. Det er i dag i forhold til dette spørgsmål, at EU enten vil genopdage dets sjæl eller miste den for altid, siger Gentiloni, som indtrængende opfordrer medlemslandene til at indstille skænderier og i stedet arbejde sammen om at løse krisen.

- Alternativet er uundgåeligt, at Schengen-aftalen, der tillader fri bevægelighed i det meste af det kontinentale Europa, vil bryde sammen, pointerer han og understreger, at det er en fundamental søjle i hele EU.

- Fra Siciliens kyst til Kos, fra Makedonien til Ungarn og Calais tager spændingerne mere og mere til og med tiden vil de bringe Schengen i fare.

- Kan vi forestille os en tilbagevenden til de gamle grænser? Migranter kommer ikke til Grækenland eller Italien eller Ungarn. De ankommer til Europa, og derfor må vores modtagelses-regler "europæiseres".

I Tyskland kan antallet af asylsøgere i år nå helt op på 750.000, og UNHCR's leder, Antonio Guterres, opfordrede for få dage siden i den konservative tyske avis Die Welt til mere solidaritet mellem europæerne.

- Ansvaret må fordeles på mange skuldre. Det er uholdbart i det lange løb, at kun to EU-lande - Tyskland og Sverige - tager langt de fleste flygtninge, pointerede Guterres.

/ritzau/AFP