Italien vil have ekstra EU-topmøde om vækst

Skrevet af admin

29/08/2014

Mest læste i dag

Italien, der i øjeblikket har EU-formandskabet, vil i forbindelse med det ekstraordinære EU-topmøde lørdag i Bruxelles også have lederne til at forholde sig til, hvordan man får gang i den europæiske økonomi.

Det skal ifølge premierminister Matteo Renzi ske, ved at stats- og regeringscheferne bliver indkaldt til endnu et ekstra topmøde, som specifikt skal fokusere på økonomisk vækst.

- Vores forslag er, at Europa samles 6. oktober for at diskutere vækst. Og det tror jeg, Van Rompuy (EU-præsident Herman Van Rompuy, red.) vil meddele i morgen, siger Renzi ifølge det italienske nyhedsbureau Ansa efter et regeringsmøde fredag i Rom.

Italien, der er EU's tredjestørste økonomi, har alvorlige problemer. Italiens statistiske kontor, Istat, har fredag bekræftet, at landet er i en såkaldt "triple dip" recession.

En recession er defineret som to eller flere på hinanden kvartaler med faldende vækst i landets bruttonationalprodukt. Dobbeltdip er, når det sker igen kort efter, man troede, at der var rettet op. Og triple er altså, når det sker tredje gang.

Den officielle bekræftelse på, at det er sket for Italien, kom med offentliggørelsen af tal, der viser en negativ økonomisk vækst på 0,2 procentpoint i andet kvartal af 2014.

Italien kom i sidste kvartal af 2013 ud af en to år lang recession med en vækstrate på 0,1 procent.

Socialdemokraten Matteo Renzi, der kom til magten i februar, har lovet at rette op på den italienske økonomi.

Han og den franske præsident, François Hollande, har i foråret sammen presset på for at få bedre muligheder for at bruge penge på investeringer - selv om det kan betyde, at økonomisk trængte lande bruger så mange penge, at de i første omgang overskrider EU's strenge budgetkrav.

Spørgsmålet om vækst og investeringer er formelt hovedtema, når de socialistiske og socialdemokratiske regeringsledere - heriblandt også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - lørdag formiddag samles til formøde i Paris, inden de senere på dagen skal til EU-topmøde i Bruxelles.

Selve EU-topmødets dagsorden ventes domineret af forsøget på at sætte navn på, hvem der skal være ny EU-præsident og udenrigschef.

/ritzau/