Italiens politiske dødvande på vej mod opbrud

Valget efterlod Italien med tre store politiske blokke, der hidtil ikke har kunnet enes om at danne en funktionsdygtig regering. Det gælder tidligere premierminister Silvio Berlusconis højreblok, centrum-venstre blokken under ledelse af Pier Luigi Bersanis og 5-Stjerne Bevægelsen under ledelse af den tidligere TV-komiker Bebbe Grillo.

Valgperioden for Giorgo Napolitano udløber 15. maj, og inden da skal en afløser helst være fundet, skønt det lige nu kan være svært at se, hvilken kandidat der kan samle flertal.

5-Stjerne Bevægelsen udpegede tirsdag den anerkendte dybdeborende journalist Milena Babanelli fra TV-programmet »Rapport« på den statslige kanal RAI, som bevægelsens kandidat.

Samtidig overraskede bevægelsens leder Bebbe Grillo tirsdag ifølge Reuters med et hidtil uset frieri til Pier Luigi Bersani om et fremtidigt samarbejde, hvis Bersanis blok vil stemme for journalisten, Milena Babanelli.

»Jeg vil gerne give Bersani et godt råd, uden at at være ironisk eller gøre grin. Alvorligt talt kunne dette her være punktet, hvor vi kunne mødes. Stem for Gabanelli. Tænk over det. Det ville virkelig være begyndelsen til noget. Sikke et samarbejde, det ville være. Prøv det. Prøv det og så må vi se,« lyder det i en meddelelse fra Bebbe Grillo.

Bebbe Grillos omslag kommer efter, at han blandt tidligere betegnede såvel Berluscone som Bersani som »røvansigter«, men presset mod politikerne for at få brudt dødvandet har tøet fronterne lidt op.

Bebbe Grillo nævner dog ikke specifikt et fremtidigt regeringsarbejde.

For Silvio Berlusconi, der slås med både korruptions- og sexanklager, vil Milena Babanelli på præsidentposten være opfyldelsen af hans værste mareridt. Hun siges at være den journalist i Italien, der har fået flest sagsanlæg på halsen uden at være dømt.

Pier Luigi Bersani støtter tidligere premierminister og formand for EU-kommissionen, Romano Prodi, men også det tidligere EU-kommissionsmedlem Emma Bonino kandiderer til posten og kan måske appellere til venstre i parlamentet.

Silvio Berlusconi vil helst have udskrevet parlamentsvalg her og nu, selv om der ikke er udsigt til, at han kan få absolut flertal.

Det forhindrer forfatningen derimod.

Den afgående 87-årige præsident Napolitano kan ikke opløse parlamentet og dermed udskrive nyvalg, fordi han kører på sidste måned i sin embedsperiode, men det kan en ny præsident til gengæld.

Italienerne skal dog være vidner til talrige afstemninger, før en ny præsident endeligt er valgt. Først tre afstemningsrunder hvor en kandidat skal have to-tredjedeles flertal og til sidst en fjerde, der afgøres med simpelt flertal.

Ifølge AFP kan den proces tage fra flere dage til flere uger.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip