Italiens præsident advarer om social uro

Skrevet af admin

16/12/2013

Mest læste i dag

Krisen i Italien er så alvorlig, at landet risikerer at få sociale uroligheder.

Sådan lyder advarslen fra Giorgio Napolitano, Italiens præsident, efter en uge, hvor der har været demonstrationer landet over.

- Recessionen bider stadig. Vi har brug for kraftige tiltag ud over de, der er godkendt af regeringen og parlamentet i år og i fjor, siger han i en tale i præsidentboligen i Rom, Italiens hovedstad.

- Krisen i eurozonen har skabt problemer for den sociale sammenhængskraft. De mest detaljerede forudsigelser for 2014 indikerer en risiko for udbredte sociale spændinger og uroligheder. En risiko, vi må være opmærksom på og konfrontere i Italien, siger han.

Videre taler han om en risiko for, at der kommer en "ufrugtbar" og total opposition mod politik og institutioner.

Italien har - næst efter Grækenland - den tungeste gældsbyrde i eurozonen. Finansmarkederne og de øvrige lande i eurozonen holder et meget vågent øje med udviklingen i Italien, der regnes for en risiko, når det gælder zonens stabilitet.

I den seneste uge har tusindvis af italienere demonstreret i landet. Det er demonstrationer, der næres af faldende indtægter, en arbejdsløshed over 12 procent og over 40 procent, når det gælder unge under 25 år.

Samtidig er der skandaler og historier om korruption blandt politikerne, som mange italienere mener hytter deres egen skind i stedet for at tænke på Italiens ve og vel.

Præsidentens rolle i Italien regnes overvejende for at være ceremoniel. Men den 88-årige Napolitano har flere gange set sig nødsaget til at gribe ind for at få politikerne til at lægge uoverensstemmelser til side og i stedet koncentrere sig om kriseløsning.

I den forgangne weekend hev en højreekstremistisk gruppe EU-flaget ned ved EU-Kommissionens kontor i Rom, hvilket illustrerer vreden mod EU, som mange italienere beskylder for de nedskæringer, italienerne er blevet ramt af.

Alvoren i præsidentens udtalelser blev mandag også understreget af tal fra den officielle statistik, der siger, at en tredjedel af den italienske befolkning risikerer fattigdom eller social udstødelse.

/ritzau/Reuters