Italiensk appel til EU-topmøde: Hjælp os med flygtninge

Skrevet af admin

25/10/2013

Dagens topnyheder

Italiens premierminister, Enrico Letta, håber fredag i Bruxelles at få en hjælpende hånd af sine EU-kolleger, efter at flere end 400 afrikanere tidligere på måneden omkom ved to skibsforlis ud for den italienske ø Lampedusa.

- Vi vil ikke acceptere middelmådige kompromiser. Vor kyst er ikke Italiens udkant, men EU's forpost, sagde Letta tidligere på ugen.

Den lille italienske middelhavsø, der ligger øst for Tunesien, er ved at bukke under for flygtningepresset. Øens indbyggertal er fordoblet, nu da over 13.000 foreløbig har søgt asyl på Lampedusa i år.

Øens borgmester, Giusi Nicolini, opfordrer derfor indtrængende de 28 EU-ledere til, at de på deres topmøde i Bruxelles tager EU's asyl- og indvandringspolitik op til fornyet overvejelse og hurtigt handler på det.

- Hvis ikke Europas tilgang til asyl og indvandring ændres, vil det ikke kun være migranterne, men også selve EU, der drukner ud for Lampedusa, sagde Nicolini, da hun torsdag var i Bruxelles for at mødes med EU-Parlamentets formand, Martin Schulz.

Borgmesteren mener blandt andet, at EU's ambassader i flygtningenes hjemlande kunne tage sig af asylansøgningerne, inden folk stiger om bord på overfyldte plimsollere.

- Det er skændigt, at de skal svømme for livet, sagde borgmesteren, der gentagne gange har beskyldt EU for at svigte flygtningene.

Ifølge EU's regler er det op til det land, hvor en flygtning først melder sig hos myndighederne, at behandle asylansøgningen og huse flygtningen imens. Og de regler vil et flertal af EU-lederne ikke pille ved.

Men den italienske regeringschef Letta kan fredag regne med, at hans europæiske kolleger ikke kun vil udtrykke medfølelse efter tragedien ud for Lampedusa.

I det seneste udkast til topmødets sluterklæring nævner EU-lederne unionens principper om solidaritet og en fair ansvarsdeling som rettesnor, når de nu vil skærpe indsatsen for at forhindre, at flere drukner til havs.

- Når man skal løse sådan en udfordring, er der behov for en bredspektret indsats, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og fortsætter:

- Der er behov for, at vi er gode til grænsebevogtning, til modtagelse og registrering af asylansøgere og selvfølgelig også, at vi har en stærk indsats i nærområderne. Alle tre er områder, hvor Danmark er involveret og også er parat til at gøre mere.

/ritzau/