Iværksættere har oprettet 20.000 fattigmandsselskaber

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Det er tilsyneladende blevet meget populært at stifte et selskab uden at risikere at skulle gå fra hus og hjem for iværksætterdrømmen.

I 2,5 år har det været muligt at stifte et såkaldt iværksætterselskab (IVS), som kun kræver en startkapital på en krone.

Det har ført til oprettelsen af 19.954 iværksætterselskaber, viser en analyse, som kreditvurderingsinstituttet Experian har lavet for Dansk Erhverv og FSR – danske revisorer.

Folketinget vedtog selskabsformen for at sætte gang i iværksætteri og vækst, men trods populariteten halter den sidste del lidt endnu, siger erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer Tom Vile Jensen.

- Det er meget positivt, at rigtig mange nye prøver kræfter med at blive iværksættere. Men der er ikke så mange af selskaberne, der er vokset, har fået nye aktiviteter, omsætning og salg.

- Det er kun nogle få hundrede ud af de mere end 20.000 selskaber, der er blevet oprettet, der rent faktisk har vokset sig så store, at de er blevet til et anpartsselskab, og dermed rigtig har vækst, siger Tom Vile Jensen.

Fra 1. januar 2014 blev det muligt at stifte et selskab med kapital fra én til 50.000 kroner - i medierne er det blevet kaldt fattigmandsselskab. Tidligere krævede det 80.000 kroner at stifte et anpartsselskab.

Ifølge reglerne skal IVS’et spare 25 procent af sit årlige overskud op. Når der er 50.000 kroner i kassen, kan det omdannes til et rigtigt anpartsselskab (Aps).

Men i 2015 blev kun 163 IVS’ere omdannet til et ApS. I de fire første måneder af 2016 er bare 13 selskaber gået fra IVS til ApS.

- Analysen viser, at første del af opgaven med at etablere IVS som selskabsform og få danskerne til at gribe chancen er lykkedes, siger Sigurd Schou Madsen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

- Nu handler det i højere grad om at konsolidere og styrke selskabernes muligheder for at vokse sig store og levedygtige, siger han.

Ifølge analysen er næsten halvdelen af IVS'erne oprettet i Hovedstadsområdet. Ifølge Tom Vile Jensen er det typisk selskaber inden for konsulentbranchen og engroshandel.

Af de 6310 IVS’ere, der blev stiftet i 2014, var de 5521 stadig aktive ved udgangen af april i år. Det svarer til 88 procent.

Det er en lidt mindre andel end for tilsvarende anpartsselskaber og aktieselskaber, hvor henholdsvis 92 og 95 procent stadig er aktive.

/ritzau/