Ivan Basso indstiller cykelkarrieren

Den italienske cykelrytter Ivan Basso indstiller sin karriere, men fortsætter i en anden rolle på Tinkoff-Saxo, oplyser holdet i en pressemeddelelse.

- Alle atleter ved, at lyset ikke fortsætter med at skinne. Det sker uundgåeligt, at lyset på et tidspunkt dæmpes, og en klog atlet ved, hvornår det er tid til at stoppe, siger Basso i en pressemeddelelse fra Tinkoff-Saxo.

Den 37-årige Basso nåede dermed kun at køre en enkelt sæson for Tinkoff-Saxo i denne omgang.

Og året vil særligt blive husket for, at Basso under Tour de France udgik, da han fik konstateret cancer. Det skete, efter at Basso styrtede på 5. etape, og efter et par dage med ømhed omkring testiklerne blev han tilset af en læge, som konstaterede, at Basso var ramt af testikelkræft.

Efter en operation blev han erklæret rask igen.

Beslutningen om at stoppe er dog ikke udelukkende knyttet til sommerens personlige oplevelse med sygdom. Før problemerne under turen følte Basso ikke, at han længere kunne levere de præstationer, der blev forventet af ham.

- Jeg kunne deltage i et løb, men kæmpe for at fuldføre. Der er ingen grund til at svigte mine fans, og når adrenalin bliver afløst af frygt, så er det tid til forandring, siger Basso.

I dagens meddelelse fra Tinkoff-Saxo fremgår det også, at holdet har planer om at tilknytte Basso i en rolle på holdet i fremtiden.

Ivan Basso begræder ikke sit karrierestop, og han ser frem til de nye muligheder på holdet.

- Cykling er en passion, som optager hele min familie, og jeg føler mig heldig over, at jeg har et hold, som tror på mig, og som giver mig mulighed for at begynde på noget nyt, uden at jeg praktisk stopper.

Ivan Basso vandt Giro d'Italia to gange, i 2006 og 2010. Hans bedste resultat i Tour de France var i 2005, da han blev nummer to.

Italieneren kom til Tinkoff-Saxo for et år siden, da Bjarne Riis stadig var involveret i holdet.

Basso kørte tidligere for Bjarne Riis' danske cykelhold fra 2004 til 2006, og han var blandt de ryttere, som blev smidt ud af løbet, dagen før starten på Tour de France i 2006.

Det skete, fordi han var involveret i den såkaldte cykelskandale "Operacion Puerto", som handlede om bloddoping kredsende om den spanske læge Eufemiano Fuentes og en række professionelle cykelryttere.

Ivan Basso skiftede herefter til Discovery Channel, men kontrakten blev ophævet, da Italiens Olympiske Komité genåbnede hans dopingsag i foråret 2007.

Basso fik to års karantæne, da han indrømmede intentioner om at dope sig. Han vendte tilbage til cykelsporten i oktober 2008, da karantænen gjaldt med tilbagevirkende kraft.

Ifølge Tinkoff-Saxo vil de kommende uger nærmere definere Bassos fremtidige rolle på holdet.

/ritzau/

Dagens Gossip