Jagt på krybskytter førte til drab

En omfattende aktion, hvor soldater, politi og vildtvogtere var involveret i en kamp mod krybskytter, der jagtede elfenben i Tanzania, blev indstillet, efter at det kom frem, at den førte til drab og voldtægter.

Men derefter har krybskytter fået mere frit spil, og antallet af dræbte elefanter i det pågældende område steg voldsomt, skriver den britiske avis The Guardian.

I november og december blev 60 elefanter skudt, mens der i oktober kun blev dræbt to, oplyser en højtstående embedsmand, Lazaro Nyalandu, som har naturressourcer og turisme som ansvarsområde.

FN og Interpol hjælper Tanzania med at oplære vildtvogtere, og Christian Ellemann, som er med i dette projekt for FN's miljøprogram UNEP, siger, at mandskabet oplæres til at spore krybskytter og indsamle beviser mod dem.

- Men det sker, at krybskytter lægger sig i baghold og at det kommer til skudkampe, siger han.

I det urohærgede Congo er over 220 parkranchers blev skudt og dræbt på 10 år.

I Tanzania blev den store operation Operation Terminate standset i oktober, efter at der var sket tilfældige drab, voldtægter og afpresning af uskyldige mennesker i forbindelse med jagten på krybskytter.

Mindst 13 civile er meldt dræbt og over 1000 er blevet anholdt i omstridte sager, der har ført til afskedigelser af fire ministre.

Nylige undersøgelser foretaget af Den Internationale Union for Naturbevarelse viser, at 22.000 elefanter blev dræbt i 2012, og at Afrika vil miste en femtedel af dets elefanter i det næste årti, hvis der ikke gribes effektivt ind over for krybskytterne.

Der var omkring 10 millioner afrikanske elefanter for omkring 100 år siden. Det antal er faldet til 500.000.

International elfenbenshandel, som navnlig finder sted i Asien, er med til at finansiere oprørsgrupper - blandt andet militsen al-Shabaab, som sidste år stod bag massakren i Westgate shoppingcenter i Kenyas hovedstad, Nairobi. Mindst 67 mennesker blev dræbt.

Med mellem 70.000 og 80.000 elefanter i 2009 menes Tanzania at være hjemland for næsten en sjettedel af alle Afrikanske elefanter.

Sidste år sagde et medlem af Tanzanias parlament, at krybskytteriet var ude af kontrol med omkring 30 dræbte elefanter dagligt. Der er jævnligt rapporter om, at politikere, embedsmænd og politifolk er involveret og tjener penge på krybskytteriet.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip