Jagten på FCN ?er begyndt

»Vi er mere selvbevidste end det, så vi vil selvfølgelig ikke kopiere, men vi vil lade os inspirere,« siger Aldo Petersen.

Godt 30 kilometer fra Brøndby har FCN i flere år fået både økonomien og talentudviklingen til at spille sammen optimalt. De sætter tæring efter næring, og det vil Brøndby også. Tiden med overmod er forbi. Fremadrettet er det Brøndbys egne unge spillere, der skal udgøre fundamentet. Men for at komme dertil kræver det, at konkurrenter i Farum ikke længere får så relativt let spil i branchen.

»De har haft en unik situation de sidste seks år. Der har de haft det alt for let. Men når vi først får allokeret alle vores ressourcer i den rigtige retning, så skal det være slut. På den måde kan man godt sige, at vi vil gøre indhug i FCNs område,« lyder det fra Aldo Petersen.

’Kasper Hjulmand-light

For at bringe Brøndby derop, hvor FC Nordsjælland har befundet sig i de to seneste sæsoner, er klubben i gang med et større sportsligt arbejde i kulissen. Det handler dels om at styrke Superliga-holdet omgående, dels om at sætte en stopper for, at FCN stjæler Brøndbys nuværende og kommende talenter.

De første skridt på vejen kom, da ’Kasper Hjulmand-light blev hentet til Brøndby som cheftræner i form af U19-landstræneren Thomas Frank. Få dage senere præsenterede Brøndby Lukas Hradecky som ny førstemålmand. Finnen havde også været omkring konkurrenterne fra FC Nordsjælland for at forhandle, men i stedet snuppede Brøndby ham altså, og det forlyder, at det forløb har styrket Brøndbys selvforståelse. For Hradecky mødte op til forhandlingerne med et hav af klausuler, men Brøndby stod imod alt, og alligevel lykkedes det dem at sikre sig deres førsteprioritet på transfermarkedet. Den sportslige ledelse har fået beviset for, at klubben igen står stærkt efter varslingen om nye tider i Brøndby. Den selvtillid har tilsyneladende hurtigt forplantet sig, og nu er Brøndby igen klar til at stjæle spillere, som FC Nordsjælland ellers havde udset sig.

For nylig kom det nemlig frem, at den tidligere FCN-lejesvend Joshua John kan være på vej til Brøndby, og samme destination skulle det unge Lyngby-talent Yussuf Poulsen også have. Begge spillere skulle FCN også være varme på.

Hos FC Nordsjælland hilser de Brøndbys nye kamplyst velkommen.

»Vi er flatterede over, at de vil lade sig inspirere af os. Det skærper os bare i ledelsen. Ligesom nede på banen har vi også godt af noget konkurrence. Vi skal stramme os an,« siger FCN-bestyrelsesformanden Allan K. Pedersen, der er bevidst om ny konkurrence fra den københavnske vestegn.

»Vi følger dem og lægger mærke til, hvad de foretager sig. Vi føler dog, at vi er et ganske fornuftigt skridt foran,« siger Allan K. Pedersen.

Fem til syv år bagefter

Næste skridt for Brøndby i jagten på konkurrenterne fra Farum kommer i høj grad til at dreje sig om talentarbejdet. Den del har Brøndby ganske enkelt ikke været dygtig nok til at håndtere i meget lang tid. Fra ungdomsafdelingen lyder det, at Brøndby er fem til syv år efter FC Nordsjælland i talent-udviklingen, og der er akut behov for at indgreb, for der mangler en rød tråd i Brøndby. I FCN får de udstukket en retning, og den følger de hele vejen ned igennem systemet. I Brøndby er det op til den enkelte træner, og alt afhænger af dennes know how. I længden bliver det for tilfældigt.

Brøndby vil også stoppe FC Nordsjælland fra at støvsuge de største talenter i årgangene. Tidligere har Brøndby været førstevælger, men FCN har efterhånden overtaget den rolle. Det er sågar kommet dertil, hvor FCN direkte køber Brøndbys bedste ungdomsspillere, hvilket for eksempel var tilfældet i januar, da 18-årige Mikkel Jensen valgte at skifte til FC Nordsjælland, som så sendte en pose penge Brøndbys vej. FCN har også forsøgt at hente højrebacken Frederik Holst, mens de holder vågent øje med Andrew Hjulsager og Mathias Gehrt.

I forhold til de endnu yngre spillere end de ovennævnte, så skal en del af forklaringen på Brøndbys udfordringer også findes i rent praktiske ting. I dag kan Brøndby simpelthen ikke tilbyde et særligt attraktivt setup. De helt unge spilleres forældre er for eksempel tvunget til selv at hente og bringe deres børn. Typisk skal de være til træning klokken 15 og er først færdige klokken 18. Hvis familien kommer langvejs fra, så betyder det, at forældrene er tvunget til at fordrive de tre timer i Brøndby uden at kunne nå andet i mellemtiden.

En pakke med skole

Hos FC Nordsjælland kender de til problematikken og har løst den. De tilbyder derfor forældrene, at de kan komme og hente deres børn, hvis de vil spille for dem. I busser kører de dagligt rundt og samler de unge spillere op på aftalte steder, og efter træning bliver de afleveret igen. På den måde skal forældrene ikke rive mange timer ud af deres travle skema flere gange om ugen. Samtidig kan Brøndbys konkurrenter tilbyde en pakke med skole inkluderet helt ned til yngste årgange, den del mangler Brøndby også.

I FC Nordsjælland har de desuden for vane, at Kasper Hjulmand kommer og hilser på de nye unge talenter, der er på vej til klubben. På den måde sender de et signal om, at disse nye unge knægte er værdsatte, udvalgte og vigtige for fremtiden.

I Brøndby er det ikke praksis, til stor frustration nede i ungdomsafdelingen, som mener, at noget så simpelt kunne være en kæmpe hjælp.

Det er dog gået delvist op for Brøndby, at den må skride til handling.

For nylig forlængede klubben således kontrakterne med unge spillere som Mads Nielsen og Oskar Tranberg. Men fortællingen fra Brøndbys ungdomsafdeling viser alligevel, at selvom klubben nu er på vej mod nye og bedre tider, så venter der stadig et kæmpe stykke arbejde, hvis Brøndbys fundament med spillere af egen avl i Superligaen skal virke. Først når det er på plads, kan Brøndby for alvor indlede jagten på FC Nordsjælland.

»Vi mener i bund og grund, at vi har et bedre udgangspunkt end FCN. Vi har et bedre stadion, et stærkere brand og større tilskueropbakning. Men de skal ikke frygte os. I stedet skal vi alle arbejde sammen på at forbedre dansk fodbold,« siger Brøndbys bestyrelsesformand, Aldo Petersen.

Klar til at modstå presset

Hans kollega i FC Nordsjælland er klar til at modstå presset fra Brøndby i den kommende tid.

»De unge drenge vil være der, hvor de bedst muligt kan fremme deres karriere. Det mener mange, at de kan hos os. Vi kan se, at det fungerer, for vi er i spil, hver gang en ung talentfuld spiller overvejer at skifte klub,« siger Allan K. Pedersen, der slår fast, at dansk fodbold sagtens kan bruge endnu mere talentudvikling.

»Vi har brug for alt det talentarbejde, vi overhovedet kan stable på benene, det synes jeg også, at den seneste tid har vist. Jo mere fokus på udviklingen af talenter, jo bedre«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip