James Cameron sagsøgt for »Avatar« igen

En britisk kunstner og arkitekt sagsøger ham for 50 millioner dollars, cirka 285 milioner kroner.

Roger Dean hævder, at Cameron huggede hans idéer og skabte historiens største kommercielle succes på grundlag af hans værker. Ifølge søgsmålet skal instruktøren med fuldt overlæg have »kopieret, udvandet og udnyttet« Deans billeder.

Den 68-årige kunstner påpeger, at der er tale om »betydelige lighedspunkter« og hævder, at sammenfaldet er så omfattende, at »kopiering ved et uheld kan udelukkes«.

Sagen er anlagt ved retten i New York og er den seneste i en efterhånden lang række. I december 2011 krævede en science fiction-forfatter eksempelvis 2,5 milliarder dollars for krænkelse af sin ophavsret og så sent som i februar var en kunstner ved navn Gerald Morawski på banen med et krav, der var baseret på stort set samme påstand som Deans. Her havde Cameron bare sine idéer fra Morawskis malerier.

Cameron har vundet hver gang og efter den seneste sejr beklagede han tidens tendens: »Det er en trist kendsgerning i vores branche, at så snart en film får succes, myldrer der sagsanlæg frem fra folk, som hævder, at deres idéer er brugt«, sagde den canadiske instruktør og understregede, at »Avatar« var hans mest personlige film til dato.
»Den er baseret på ting, jeg har beskæftiget mig indgående med i mange år«, fastslog han.

Roger Dean har blandt andet skabt albumcovers til bands som Yes og Asia.

Dagens Gossip