Jan Ø. Jørgensen får stryg i VM-semifinale

Jan Ø. Jørgensens drøm om VM-guld i Jakarta blev punkteret med et brag af en uhyre skarp malaysisk nål i skikkelse af Lee Chong Wei.

I lørdagens semifinale blev danskeren udspillet og til tider også udstillet af en toptændt veteran.

32-årige Lee Chong Wei vandt 21-7, 21-19 på 42 minutter.

Lørdagens kamp - og især første sæt - var en noget anden oplevelse end fredagens kvartfinale, hvor det var Jan Ø. Jørgensen, der udspillede og udstillede en anden aktiv legende, da han udraderede kineseren Lin Dan så sikkert som 21-12, 21-15.

Sejren over Lin Dan gav med god grund masser af selvtillid og tro på den helt store triumf for danskeren inden mødet med Lee Chong Wei.

Men malaysieren havde vundet 12 ud af 13 opgør mod Jørgensen, og han viste hurtigt, at han forventede en 13. sejr på den kupon.

Den tidligere mangeårige verdensetter viste sig selv frem på bedste vis med varieret spil i et uhyre højt tempo, som danskeren overhovedet ikke kunne følge med i. Især i første sæt var Jørgensen statist i Lee Chong Weis show.

Allerede efter seks minutters spil var danskeren nede 3-10, og få sekunder senere var det 3-11 og pause. Afbrydelse ændrede ikke rigtigt på styrkeforholdet, og efter 16 minutter var der sidebytte med uhørte 21-7 på tavlen.

Jan Ø. Jørgensen var overhovedet ikke kommet i gang og havde i den grad brug for råd. Normalt får han dem af assisterende landstræner og tidligere verdensklassespiller Kenneth Jonassen, men ham måtte Jørgensen kigge langt efter i lørdagens semifinale.

Sygdom holdt Jonassen hjemme på hotelværelset, mens landstræner Lars Uhre var manden, som skulle coache Jørgensen undervejs i kampen.

Uhre og Jørgensen har arbejdet sammen i mange år, og noget rigtigt fik de to diskuteret mellem første og andet sæt.

Jørgensen kom meget bedre med og kom foran for første gang i kampen, da han midt i andet sæt formåede at vende 8-10 til 11-10-føring.

Lee Chong Wei fik dog overtaget igen ved igen at skrue op for tempoet og dermed stresse danskeren. Han bragte sig på 20-17, men misbrugte de to første matchbolde.

Så gik den dog ikke længere for Jørgensen, Wei vandt sættet 21-19.

Jan Ø. Jørgensen må tage til takke med bronze, men det er karrierens første VM-medalje, og den kan han være stolt af.

I finalen møder Lee Chong Wei den nuværende verdensetter Cheng Long, der i sin semifinale besejrede japanske Kento Momota i to sæt. Dermed bliver det en gentagelse af sidste års VM-finale i Ballerup, som Cheng Long vandt i tre sæt.

Lee Chong Wei fik dog senere frataget sølvmedaljen fra Ballerup på grund af en positiv dopingtest, der kostede ham otte måneders karantæne, hvorfor han lige nu frister en tilværelse som nummer 44 i verden, selv om han spillemæssigt er blandt de allerbedste.

Cheng Long fører 11-9 i indbyrdes kampe mod Lee Chong Wei. Sidstnævnte har trods en række finaler aldrig vundet hverken VM- eller OL-guld.

/ritzau/

Dagens Gossip