Janis Joplins psykedeliske Porsche solgt til rekordpris

Rocklegenden Janis Joplins Porsche, som er lakeret i psykedeliske farver, er ved en auktion i New York blevet solgt for hele 1,8 millioner dollar (12,3 millioner kroner).

Den mangefarvede sportsvogn, som oprindeligt var hvidlakeret, er 50 år gammel og af typen 256c 1600 Cabriolet.

Da hammeren blev slået i bordet i auktionshuset Sotheby's i New York, var bilen solgt for 12,3 millioner kroner, hvilket er rekord for denne Porsche-model.

Joplin fandt den oprindelige farve på køretøjet kedelig, og hun fik en ven til at male sommerfugle, gopler og et portræt af sig selv og bandet Big Brother and the Holding Company i psykedeliske farver.

Janis Joplin, der købte Porschen for 3500 dollar (omkring 24.000 kroner) i september 1968, havde en kort, stormfuld karriere. Hun døde af en overdosis heroin 4. oktober 1970, 27 år.

Tre dage inden sin død indspillede hun sagen "Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz. My friends all drive Porsches, I must make amends."

Hendes Porsche, der er fra 1964, har i de seneste 20 år været udstillet i Rock and Roll Hall of Fame Museum i Cleveland.

Det var Janis Joplins familie, som har ejet Porschen siden 1973, der solgte bilen.

Auktionshuset Sotheby's udbød på auktionen en række eksklusive sportsvogne, herunder Lamborghini, Jaguar, Mercedes, Aston Martin og en 1956 Ferrari 290 MM, som blev solgt for 28 millioner dollar, hvilket svarer til mere end 190 millioner danske kroner.

Ferrarien blev bygget til den legendariske Formel 1 racerkører Juan Manuel Fangio.

Bilen, der var en af kun fire byggede 290 MM'ere, har aldrig været involveret i et sammenstød, selv om Fangios karriere først sluttede i 1964.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip